Jag startar en egen ledarsida

Det är valår och jag har lovat mig själv att göra allt jag kan för att bidra med fördjupad kunskap om vårt ineffektiva resursfördelningssystem, skolvalet som är valfrihet på låtsas samt hur skolsegregationen påverkar eleverna och lärarna.

Skoldebatten är intensiv, ibland högljudd och intressant att följa och vara en del av. Jag har funderat ett tag på vilken roll jag vill ha i skoldebatten under valåret och jag har bestämt mig för att:

– Fortsätta vara en oberoende skoldebattör utan politisk hemvist. Jag får ofta frågor om jag inte ska bli partipolitiskt aktiv men jag har bestämt mig för att inte engagera mig i något parti. I dagsläget finns det inget parti som har tillräckligt bra skolpolitik för att jag skulle lägga min röst på dem.
När ni ser mig i ett Socialdemokratiskt sammanhang betyder inte det att jag är Socialdemokrat, när ni ser mig i ett Centerpartistiskt sammanhang betyder det inte att jag är Centerpartist, när jag deltar i ett samtal med Moderaterna betyder inte det att jag är Moderat osv….

– Jag ska prata och samarbeta med alla partier/politiker som är villiga att diskutera och debattera skolan med utgångspunkt att komma fram till hållbara lösningar. När jag behöver prioritera kommer jag att prioritera samtal framför korta debatter med talepunkter. När jag har tid kommer jag att göra både och.

Under valrörelsen kommer jag att samarbeta med partier och politiker i alla partier i frågor som rör skolpeng, skolval och skolsegregation.
De senaste fyra åren har jag haft många möten, samtal och debatter med politiker på hela den politiska skalan vilket jag kommer att fortsätta med.

Jag kommer att prioritera samtal med de som jag inte håller med i frågan om skolpeng, skolval och skolsegregation eftersom det är utvecklande och intressant att prata med någon som har andra perspektiv än en själv.

Från och med första mars och fram till valet den 11/9 kommer jag därför att publicera en ledartext om dagen på den här sidan. I mina texter kommer jag att reflektera kring dagens fråga i skoldebatten samt ge min syn på vad andra skriver, säger och tycker.

Parallellt med att jag skriver en text om dagen kring dagens skolfråga, kommer jag givetvis att fortsätta föreläsa på kvällarna, skriva artiklar, krönikor, blogginlägg med olika granskningar och kartläggningar, gästa poddar och prata skola i olika konstellationer.

Jag ser fram emot att gå in i valrörelsen och från och med midsommar och fram till valet är jag ledig från rektorsjobbet för att ha tid att skriva, samtala och debattera skolfrågor på heltid.

Skolan, som är samhällets fundament har stora problem som måste lösas.
Jag tror att det går att komma fram till bra lösningar om skolfrågan inte reduceras till ett slagträ i den politiska debatten. Det är helt nödvändigt att samtalet om skolan lämnar de ideologiska låsningarna som vi nu ser och fokuserar mer på lösningarna.

Jag hoppas att jag kan bidra till det i år.
Jag ska göra mitt bästa varje dag under 2022 för att få fler att förstå varför det är helt nödvändigt att reformera skollagstiftningen gällande skolpeng och skolval.


Vi hörs snart igen!
/Linnea