Ska vi byta fångar med varandra?

Den iranska regimen hävdade att Nika Shakarami, 16 år hade hoppat från ett tak och tagit självmord. I själva verket var det det iranska revolutionsgardets fotsoldater som mördade henne genom att peppra hennes kropp med kulor. Nika var en av tusentals unga kvinnor och män som gick ut på gatorna för att protestera mot den iranska islamistregimen efter Jinas död.
Jina Mahsa Amini hade nyligen dödats av moralpolisen för att hon visat för många hårstrån under sin hijab. Kvinnorna skanderade zan, zendegi, azadi. Kvinna, Liv, Frihet.
De ropade ”död åt diktatorn”. Kvinnor tog av sig sin hijab, för många tjejer var det första gången de vistades utomhus utan hijab. De lät vinden leka med håret.
På gatorna dansade de och de käftade emot när islamistslöddren trakasserade dem.
Tusentals unga människor, som med sina liv som insats, gick ut på gatorna och krävde frihet.

Politiker i den demokratiska världen gjorde som vanligt. De säger pliktskyldigt att de stöttar kvinnornas kamp för demokrati och frihet. När kamerorna slocknat fortsätter de att handla och förhandla med islamistregimen. De vet mycket väl att barn mördas och våldtas. De vet att unga kvinnor och män hängs efter fajr på fängelsernas baksida. De vet att kvinnor döms till piskrapp och att de våldtas innan de mördas eftersom oskulder kommer till himlen. Tobias Billström kallade inte upp ambassadören till UD vid varje avrättning för att protestera. Tystnaden var öronbedövande. Man kunde höra en knappnål falla på utrikesministerns kontor.

Iran har under decennier haft kidnappningar och gisslandiplomati som strategi för att få omvärlden dit de vill. När Hamid Noury gick i fällan i Sverige där han sedermera blev dömd till livstidsfängelse för folkrättsbrott, var det många exiliranier som firade. Äntligen fick bödeln sona sitt brott. Noury var Raisi, Irans fd presidents högra hand under massakern på oliktänkande på 80-talet. Raisi, slaktaren av Teheran dog nyligen efter att ett berg stenat hans helikopter.
Karma is a bitch!

Johan Floderus var på semester i Iran när han blev godtyckligt gripen. Han är oskyldig och skulle givetvis aldrig ha frihetsberövats. Samma sak gäller för Ahmadreza Djalali och Saeed Azizi. De är brickor på mördarregimens spelplan.

Jag har under drygt två år hävdat att Sverige inte ska fångväxla Noury mot Floderus, Azizi och Djalali. De är oskyldiga och skulle aldrig ha gripits. Hamid Noury är däremot skyldig. Han har varit en aktiv part i att avrätta tusentals oppositionella på direkt order av Khomeini.

Hur kan jag säga så?
Jag anser som sagt att Floderus, Azizi och Djalali aldrig skulle ha gripits eftersom de inte begått något brott. Den här fångväxlingen mellan Floderus/Azizi signalerar till regimen i Teheran att de kan fortsätta med sin terrorism för att uppnå sina politiska mål.
Den iranska mördarregimen fick ner den svenska regeringen på knä efter bara två år.
Det är skamligt och ett hån mot alla kvinnor, barn och män som offrat sina liv i kampen mot världens värsta terrorstat. Nu har Sverige berättat för Iran att de kan fortsätta att kidnappa och fängsla utländska medborgare. Sverige har berättat för Iran att de kan fortsätta skicka agenter till andra länder för att trakassera judar och kartlägga oppositionella. Vi har signalerat till regimen att vi kommer göra det de ber oss om, så länge de ser till att ha svenska medborgare fängslade.

Låt mig vara tydlig. Man förhandlar aldrig med terrorregimer.
Ingen handel, inga relationer, inga förhandlingar.
Aldrig någonsin.

Den fråga som skaver oerhört mycket är; varför lämnade de kvar Djalali i fängelset?
Hur kan man fångutväxla två men lämna kvar han som suttit i ca åtta år. Det är en fråga som kräver svar. Statsministern sade på presskonferensen efter att Floderus och Azizi kommit hem att Iran inte ser Djalali som svensk och att de inte ens ville diskutera hans fall.

Jag är jätteglad att Johan och Saeed får komma hem. Det var rätt att få hem Floderus och Azizi men fel att skicka Noury tillbaka till Iran. Han kommer tas emot som en hjälte.

Floderus och Azizi ska givetvis vara med sin familj och sina vänner. Det politiska spelet handlar inte om dem. Det handlar om principer och jag är en principfast person. Det var fel av regeringen att skicka hem bödeln.

Jag skäms över regeringens agerande. Detta är inte borgerlig utrikespolitik.

På återseende
/Linnea

Lämna en kommentar