”Om jag skulle våldta någon skulle jag ta hon i kort kjol”

Rubriken kommer från Katarina Wennstams bok ”Flickan och skulden” som kom ut 2003 för första gången. 2012 kom en nyutgåva. Den har några år på nacken men den är fortfarande lika aktuell. Tyvärr skulle jag vilja säga, är den fortfarande lika aktuell. Högsta Domstolen har den 11:e juli meddelat en prejudicerande dom rörande samtycke. Äntligen har Sverige en samtyckeslag, det var på tiden. Förra året när den började gälla blev jag för första gången lite hoppfull, nu kanske kvinnor i större utsträckning kan få upprättelse.
I Sverige anmäls över 6 000 våldtäkter per år, den siffran har varit ungefär densamma de senaste åren. Det är bra att kvinnor börjar våga anmäla i högre grad och med den nya lagstiftningen så kommer förhoppningsvis fler gärningsmän lagföras för brotten.

Anna Möller som är biträdande överläkare och medicinskt ansvarig på akutmottagningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset har gjort en intervjustudie som heter “Tonic immobility during rape” där hon undersöker beteende hos de våldtagna kvinnorna. Studien visar att 7 av 10 kvinnor fick ”frysreaktion” under övergreppet, alltså att de låg helt stilla. Därför är samtyckeslagen så oerhört viktigt. En kvinna kan aldrig bära skulden för det någon utsatt henne för. En kvinna kan aldrig anses vilja ha sex bara för att hon ligger still. Allt förutom ett tydligt ja är ett nej. Det måste alla börja förstå och handla utifrån. Läs Anna Möllers studie, den är väldigt intressant.

Åter till domen i högsta domstolen som jag läst i sin helhet. Hade vi inte haft en relativt ny samtyckeslag hade inte det här fallet fått prövningstillstånd, det är jag övertygad om. Hade vi inte haft en samtyckeslag hade med stor sannolikhet den här mannen inte blivit dömd för denna våldtäkt. Så, vad är det som ligger bakom denna dom?
En kvinna och en man har haft kontakt på sociala medier och mannen frågar om han får sova över hos kvinnan. Hon säger ja, men säger samtidigt att hon inte vill ha sex. Mannen ska komma hem till henne sent så hon lämnar dörren olåst och går och lägger sig, de ska umgås följande dag. Hon har bara underkläder på sig och ligger på sin sida av sängen med ett eget täcke och hon har bäddat den andra sidan åt mannen. Hon somnar, mannen kommer dit, lägger sig och börjar ha sex med henne, trots att han vet att hon sagt innan att hon inte vill ha sex. Han säger sedan att han trodde att hon ville eftersom hon sov i underkläder. Deras uppgifter är samstämmiga om vad som händer men han hävdar att han inte förstod att hon inte ville och hon hävdar att hon sagt från början att hon inte vill ha sex. Mannen slutar med sina försök till sex när han märker att hon inte verkar vilja. Då har han redan haft sex med henne. Kvinnan stelnade till när mannen började ta på henne, det som 7 av 10 kvinnor i Anna Möllers studie berättat om. Det som kallas för ”frozen fright”
Mannen säger i förhör att hon inte verkar ledsen efteråt och att han bett om ursäkt för det han gjorde.

Den nya lagen, eller ny och ny, den är ett år gammal som trädde i kraft 1a juli 2018 har en ny skrivelse. Nu går gränsen för en straffbar gärning vid om deltagandet i en sexuell aktivitet är frivillig eller inte. Det krävs inte längre våld, hot eller att förövaren har utnyttjat offrets särskilt utsatta position för att förövaren ska kunna dömas för våldtäkt. I samband med den nya lagen så infördes också ett särskilt oaksamhetsansvar för vissa allvarliga sexualbrott.

Det som är särskilt viktigt är följande skrivelse; ” Gränsen mellan en straffbar och en straffri gärning går vid om deltagandet har varit frivilligt, och bestämmelsen avses återspegla varje persons rätt till sexuellt självbestämmande och rätten att själv få välja om han eller hon vill delta i en sexuell handling. En person som mot sin vilja utsätts för ett sexuellt närmande har inte något ansvar för att säga nej eller för att på annat sätt uttrycka sin motvilja. En person som deltar frivilligt i ett sexuellt umgänge behöver inte heller visa sin vilja till sexuellt umgänge”
Så ser en modern lagstiftning ut. Jag tror inte att samtyckeslagen kommer leda till att oskyldiga döms, om du har samtycke så är det lagligt. Har du inte fått ett tydligt JA så är det olagligt. Det är dags att börja kommunicera mer tydligt och rakt med den du ska ha sex med.

I fallet som högsta domstolen nu dömt säger mannen under rättegången att han trodde att hon ville ha sex, trots att hon tydligt uttryckt i skrift dessutom innan de träffades sagt att hon inte ville ha sex. Hon rullade mot honom i sömnen när hon skulle vända på sig. Då trodde han att hon ville att han, medan hon sov skulle ha sex med henne.

Varför blir inte fler män upprörda när de hör hur andra män resonerar? Finns det något tydligare sätt att idiotförklara män på? Hur kan en man (eller kvinna för den delen) tro att det är okej att ha sex med en annan person bara för att denne vänder sig i sängen och kommer lite närmare? Hur kan man tro att det är samma sak som att säga ja till att någon, att medan man sover ska ha sex med en? Tror man att det är okej så är man helt sjuk i huvudet. På riktigt. Tror vi på fullaste allvar att människor tappar förmågan att tänka när de blir kåta?

Varför engagerar sig inte fler män i denna fråga? Hade det varit det omvända, att majoriteten av förövarna var kvinnor och att kvinnor i rättegång efter rättegång uttryckte sig på detta sätt skulle jag bli rasande.

Jag har arbetat på frivillig basis på barn och tjejjourer i många år. Jag har följt med flickor/kvinnor på många rättegångar där de ofta berättar att ”rättegången känns som att bli våldtagen igen”
Jag har läst hundratals domar som rör våldtäkt och i de flesta domar förekommer frågor helt utan relevans för målet. Frågor som; Vad hade de för underkläder på sig, vilken färg det var på trosorna. Det förekommer frågor om flickan brukar ha sex, med hur många, hur ofta, på vilket sätt? Brukar hon ha sex med flera killar samtidigt? Brukar hon ha sex utomhus, under broar, i skogar, på fester. Brukar hon dricka alkohol, hur mycket, hur ofta? Blir hon kåt när hon dricker alkohol? Brukar du ha kort kjol, urringad tröja? Brukar du underkläder med spets? Brukar du hångla med killar?
Underförstått, då måste hon väl också förstå att killar kommer vilja ha sex med henne.
Jag hoppas att den nya samtyckeslagen kommer bidra till att dessa flickor får upprättelse, att dessa flickor får bekräftat att det inte är deras fel att killar tar sig rätten att ha sex med dem mot deras vilja. Att de tar sig rätten att förstöra deras liv.
Jag hoppas att jag när jag blir gammal kan tänka tillbaka och säga ”Så tänkte man förr i tiden, nu tänker vi inte så längre. Sverige är ett modernt land nu”

Jag diskuterade detta med vilka frågor som ställs med en känd advokat vid ett tillfälle när jag anordnade en konferens på temat och han sa något som etsat sig fast i mig ”Linnea, det sitter i väggarna, dessa frågor kommer alltid att ställas till de våldtagna flickorna”
Då kanske vi ska riva väggarna svarade jag och han skrattade.

Är det vad som behövs för att få slut på dessa kränkningar mot utsatta kvinnor i rättssalen så behöver vi börja riva väggarna. Bokstavligt talat.
Jag tänker att det givetvis går att ändra även på juristers och nämndemäns syn på våldtagna flickor, på vilka frågor som är relevanta och inte. De är trots allt högutbildade de flesta av dem och de borde kunna lära om och lära nytt. Men vi måste tvinga dem att börja tänka annorlunda, vi måste fortsätta påvisa hur sjukt det är en tjej får skulden för det en man utsatt henne för. ‘

Jag blev väldigt glad när Elisabeth Mazzi Fritz ställde en fråga till en som var anklagad för våldtäkt, hon frågade vilken färg han hade på sina kalsonger. Domaren ifrågasatte vad det hade för betydelse för målet och Mazzi Fritz svarade ”Lika stor betydelse som färgen på tjejens trosor har”

Det är bra att vi har jurister som faktiskt vågar ställa de frågorna. Det får förhoppningsvis några att tänka till en extra gång.
Förra sommaren hade Katarina Wennstam ett sommarprat där hon ägnade hela programmet åt den här frågan. Det är det bästa sommarpratet jag någonsin lyssnat på.
Katarina Wennstam är en av de främsta journalisten/författaren vi har i Sverige som bevakar, skriver om, opinionsbildar och utbildar kring samhällets syn på våldtäkt. Har du inte lyssnat på hennes sommarprat? Gör det. Lyssna också på hennes efterföljande vinterprat. Läs hennes böcker ”Flickan och skulden” och ”En riktig våldtäktsman”
Katarina Wennstam har ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt att få en förändring på samhällets syn på våldtäkt.

Vi måste prata mer om samhällets syn på våldtäkt, om synen på kvinnorna och framförallt samhällets syn på män.

Jag hoppas att vi så småningom kan visa den advokat jag pratade med om frågor som ställs i rättssalen fel, att flickor / kvinnor slipper sitta i rättegångar och få frågan om färgen på deras trosor eller om de tycker om sex.

Därför är samtyckeslagen så oerhört viktig. Den är ett skydd för oss alla.
För precis som Katarina Wennstam sa i sitt sommarprat ”Kvinnor som vill, ligger inte still”

På återseende

/ Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s