Därför behövs skolledarupproret

”Jag orkar inte mer, jag har inte ens råd med en lärare per klass om jag ska hålla budget. Huvudmannen vet hur jag har det men ändå kräver de att jag ska hålla budget. Det finns inte utrymme för något särskilt stöd och kuratorn säger de åt mig att säga upp”

”Jag har ångest över att börja jobba. Jag orkar inte mer. Jag kan inte garantera elevernas säkerhet. Lärarna kommer jobba ihjäl sig. Jag kommer bli nedringd av arga föräldrar i höst och min chef säger att jag inte får säga som det är”

”Jag har alltid haft en budget i balans, jag har haft en organisation på gränsen, men nu måste jag skära ner om jag ska hålla budget. Jag vet inte vad jag ska ta bort, alla lärare är ensamma i klassrummet”

”Jag har varit rektor i 25 år och alltid gjort det jag blivit tillsagd att göra. Det som händer nu i min kommun är skit, ursäkta språket. Nu kan jag inte vara tyst längre. Tack för att du startat skolledarupproret”

Skolledaruppdraget. Ett av de finaste uppdragen man kan ha i skolan.
Det är också ett av de mest omöjliga uppdragen du kan ha i skolan. Jag har slutat räkna alla gånger jag har hört ”du kommer aldrig kunna göra allt en rektor ska, det går inte, då kommer du gå in i väggen”
Det saknas balans mellan krav och resurser, det säger alla rektorer jag pratar med. Jag var nära väggen i våras, väldigt nära. Nu arbetar jag bara 40 timmar i veckan och då blir jag ifrågasatt om jag kommer kunna vara en bra rektor. Det förutsätts att vi ska jobba mer än vad vi är anställda för. Det förutsätts att vi både ska ha en budget i balans och en verksamhet i balans trots att det inte går, det vet alla som arbetar / arbetat som rektor. Det går inte att utföra uppdraget i sin helhet och hålla budget i balans.

Jag vill inte ha det såhär. Jag vill inte att en enda rektor till ska gå sönder av stress och hög arbetsbelastning. Jag vill inte att en enda rektor till ska få problem med sömnen, inte komma upp ur sängen nästa dag. Jag vill inte att en enda rektor ska bli tillsagd av sin chef ”du måste ta bort fyra lärare till”
Jag vill inte att en enda rektor ska säga upp sig för att uppdraget är omöjligt att utföra. De senaste 16 åren har jag arbetat fackligt, först som student, lärare och nu som skolledare. Jag pratar med många skolledare och alla säger samma sak.
”Ja, jag älskar mitt jobb men jag behöver bättre förutsättningar”
Jag tänker leva i framtiden, och då är det min skyldighet att också förändra den till det bättre.

Vilka är det som ska genomföra nedskärningarna 2020, 2021 och 2022?
– Det är vi rektorer

Vilka är det som ska berätta för våra medarbetare att tyvärr har jag inte råd med dig trots god arbetsinsats?
– Det är vi rektorer

Vilka är det som ska förklara för föräldrar att trots att jag vet att ditt barn behöver mycket stöd så har jag inte råd att ge det?
– Det är vi rektorer

Det är inte en åsikt att de flesta kommuner i Sverige genomför nedskärningar i skolan. Det är fakta.

Det är inte en åsikt att nedskärningarna kommer leda till en sämre arbetsmiljö för alla som arbetar i skolan. Det är fakta.

Det är inte en åsikt att snittet för hur länge en rektor stannar på samma skola är ca 4 år. Det är fakta. (Källa lärarförbundets skolledarrapport som kom för några år sedan)

Det är inte en åsikt att svensk skola befinner sig i en mycket svår ekonomisk situation de kommande åren. Det är fakta.

Är jag negativ?
– inte alls. Det här är problem som går att lösa, om vi löser dem tillsammans.
Vi kan bara lösa problemen om vi hjälps åt och om vi pratar klarspråk kring vad problemet är.

Problemet i svensk skola är att det inte råder balans mellan krav och resurser. Glappet mellan statens krav och kommunens resurser gör att skolans medarbetare blir sjuka.
Det har Tankesmedjan Balans granskningar lärt oss.

Att ändra skolans styrning handlar inte om min skola, eller om din skola, eller din bästa kompis skola. Det handlar inte om att det finns skolor där lärarna är stolta över sin arbetsplats. Det handlar inte om att lärare tycker att skolan är fantastisk.
Det är klart att det finns, det är ingen som tror att det inte finns skolor i Sverige som fungerar bra. Det finns många med skolor där lärarna och rektorerna inte går i väggen.

Skolledarupproret handlar om att vi måste kämpa för alla rektorers förutsättningar
Skolledarupproret handlar om att vi måste kämpa för alla lärares förutsättningar Skolledarupproret handlar om att vi måste kämpa för alla elevers rätt till utbildning

Det handlar om solidaritet med sina kollegor runt om i landet, det handlar om att lyfta blicken från sin egen vardag och inse att om vi inte gör allt som står i vår makt för att stoppa nedskärningarna så finns det stor risk att vi inte kommer kunna arbeta kvar som rektorer framtiden.

För, vilka är det som ska genomföra nedskärningarna?
– Jo, det är du och jag och våra rektorskollegor runt om i landet.

Du kan välja att vara tyst och genomföra nedskärningarna. Eller så kan du hjälpa till att ändra skolans styrning så vi får en skola som ger eleverna den utbildning de har rätt till. Jag vill ha en skola där det råder balans mellan krav och resurser.

Därför behövs skolledarupproret.

Det är tyvärr så att lärare kan skrika hur mycket de vill, men om inte vi som ska genomföra nedskärningarna säger ifrån så kommer det bli svårt att stoppa nedskärningarna. Vi skolledare har en nyckelroll i arbetet med att ändra skolans styrning.

Valet är ditt


Jag vet vad jag väljer, jag väljer att göra allt jag kan för att se till att varje rektor, lärare och elev även i framtiden ges förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt. Då måste vi säga stopp till nedskärningar.

Alla skolledare är välkomna att ansluta sig till skolledarupproret för att göra skillnad, på riktigt. Skolledarupproret är en sluten facebookgrupp.

Den 12-13/10 är det Skolmarsch i Sthlm och i flera andra städer. Då ska vi skolledare synas!
Då går vi tillsammans med de andra upproren eftersom vi vill samma sak.

Vill du hjälpa till att anordna en skolmarsch i din stad? Hör av dig så hjälps vi åt!


På återseende

/ LinneaKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s