Frågor som behöver ett svar

Frågor och svar - 1000 Flytt AB

Varför säljer vi ut skolan till marknaden trots att det är en dålig affär för Sverige?
Det är en fråga som behöver ett svar.

Varför säljer vi ut vårdcentraler och sjukhus trots att det är en dålig affär för Sverige?
Det är en fråga som behöver ett svar.

Varför säljer vi ut hemtjänst och äldreboenden trots att det är en dålig affär för Sverige?
Det är en fråga som behöver ett svar.

Den policyförändring och transformering av ideal som skett de senaste åren har inte skett i ett vakuum. Varje beslut som politikerna fattat har varit ett medvetet val och de har utgått från en idé om att privat ägande är bättre än gemensamt samhällsansvar.
Besluten om privatisering handlar om en idé om att konkurrens är bra. Men konkurrens är inte alltid bra.
När det är OS och tolv löpare vill vinna guldmedaljen är konkurrens bra, det gör att de sporrar sig själva att springa snabbare.

Konkurrens i skola, sjukvård och omsorg är inte bra. Varför envisas politiker, trots att studie på studie visat att konkurrens är direkt skadligt för de verksamheten är till för hävda att konkurrens är bra? Svaret på det är ungefär samma som när man försöker diskutera med en trulig treåring: därför!
Policyförändringen som pågått i cirka 30 år har ändrat synen på skolan som ett gemensamt ansvar. När det fria skolvalet infördes var argumentationen att det skulle skapa bättre skolor för alla. Det har inte hänt.
Nu, 30 år senare ska föräldrar ta ansvar för sina barns framtid genom att fatta rätt beslut om skola. Samma politiker som försvarar det fria skolvalet och att skolan ska fortsätta vara ett individuellt ansvar och inte ett gemensamt samhällsansvar förespråkar samtidigt ett orättvist skolval som gynnar föräldrar med lång utbildning. De politiker och lobbyister som försvarar den ordningen behöver ställas till svars. De behöver svara på frågan varför det är bra. De behöver avkrävas svar på varför de inte stödjer idealet om en likvärdig skola där alla elever får samma chans oavsett föräldrarnas utbildningsnivå.

Det hävdas ofta i skoldebatten att friskolor är mer effektiva. Det stämmer inte.
Friskolor är inte mer effektiva än kommunala huvudmän. De har ett mindre omfattande uppdrag än vad kommunala huvudmän har och därför har de lägre kostnader och mindre administrativ börda. De har friheter som kommunala huvudmän inte har, de är till exempel undantagna från offentlighetsprincipen. De är dessutom överfinansierade eftersom friskolorna får ersättningen för kommunernas utbudsansvar. Politiker och lobbyister som påstår att friskolor är mer effektiva än kommunala huvudmän måste ställas till svars och tvingas svara på frågan varför de hävdar det trots att vi vet att det inte stämmer.

Journalister som skriver om skolan, intervjuer politiker om skolan och pratar med lobbyister på skolans område måste steppa upp och kräva svar på viktiga frågor. Frågan varför de anser att skolan ska vara ett individuellt ansvar för varje enskild förälder till exempel.

Nu går vi snart in i en valrörelse. Då måste den här skillnaden i synen på skolan bli tydlig för alla väljare. Lobbyister och politiker måste ställas till svars för varför de förespråkar en ordning som går tvärtemot vår skollags skrivningar om att skolan ska vara likvärdig varhelst den anordnas.

Frågan varför behöver besvaras.

På återseende!
/Linnea

En reaktion till “Frågor som behöver ett svar

  1. Instämmer till fullo, de som är beslutsfattare lobbyister ska med rätta ta ansvar olikvärdogheten de försvarar. En anledning till att vissa föräldrar försvarar det fria skolvalet tror jag är att de tänker att ”Mitt barn hade inte fått byta skola när de vantrivs/ blir mobbad om det inte vore för det Fria skolvalet”.
    Det är en grav missuppfattning som bygger mer på en vag känsla än fakta. Hoppas vi kan få fler föräldrar att inse detta.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s