Min personliga årskrönika 2021

Nu är snart 2021 slut. Vilket år det varit. I år igen.
2020 avslutades på värsta tänkbara sätt när min älskade mamma plötsligt gick bort natten den 24/11. Några veckor senare gick min mormor bort. På nyårsdagen 2020/2021 hittades en bekant avliden i skogen och ytterligare två släktingar lämnade oss. Nyligen gick en vän bort i en trafikolycka. 2021 har präglats av mycket sorg och smärta.
I november 2020 genomgick jag ännu en operation för min endometrios. Jag fick inte heller denna gång min vilja igenom när det gällde hysterektomi. De tog bort cystorna och äggledarna men resten var kvar. Jag sa till dem att nu kommer cystorna komma tillbaka men de sa att det är väldigt liten risk. När jag precis återhämtat mig efter operationen i mars månad satt jag i min skrubb och skrev på en artikel en kväll. Plötsligt fick jag en våldsam smärta och jag föll i ihop på golvet. Efter ett tag kom jag upp, stapplade ut i badrummet och tog morfin för att stå ut. Det hjälpte knappt men jag lyckades somna till slut. Dagen efter åkte jag till gynakuten och de såg då att cystorna hade kommit tillbaka. – Vad var det jag sa, sa jag inte men jag tänkte. Min läkare som jag haft i drygt två år ringde dagen efter och bokade in mig på en tid följande dag innan hennes arbetstid började. Hon skrev upp mig på operation och sa att vi måste diskutera hysterektomi denna gång. Sen fick jag mer morfin och jag gick hem. Sen åkte jag in till akuten ett par ggr i veckan för smärtlindring och kontroll av infektionsvärdena. I slutet på april fick jag så ont att jag inte kunde stå rakt. Då lade de in mig i tre dagar för smärtlindring intravenöst. När smärtan hade börjat avta somnade jag och sov i två dygn. Personalen kom in emellanåt för att kolla att jag fortfarande levde men de konstaterade att jag nog har en del sömn att ta igen. Min läkare som lyckligtvis var i tjänst då sa att – vi måste operera dig snart. Två veckor senare hade hon trollat fram en operationstid. Jag gick hem, sen gick jag inte ut på två veckor för att inte riskera att bli sjuk. Sen fick jag äntligen den operation jag bett om i 20 års tid.
Äntligen skulle 29 års smärthelvete vara över. Inga fler cystor, inga fler blödningar. Inga fler operationer och inläggningar för smärtlindring. Äntligen skulle mitt liv börja, 29 år för sent.

Skoldebatten
Jag har fortsatt att engagera mig i skoldebatten på twitter, i evighetslånga inlägg på facebook, på debattsidor, i artiklar, essäer, i blogginlägg och i tv/radio och poddar.
I januari skrev jag och Anna Bryngelsson ett brev till riksdagsledamötena. Vi mailade det till dem och vi fick respons från väldigt många att de läst och att de uppskattade vårt initiativ.
Jag har uttalat mig i flera artiklar under året, bland annat i denna serie som Karin Thunfjell skrev. När Läraren skrev om nedskärningarna blev jag intervjuad. Skolporten hörde av sig och ville prata skolsegregation. Även Liv Beckström på Dagens Arena skrev om skolsegregation och min bok, En tickande bomb.
Under året har jag skrivit massor om skolpengen, både i utbildande syfte och riktat till politiker, bland annat denna och denna till Annie Lööf. Det blev en essä i Dagens Arena om skolpengen förra vintern som handlade om friskolornas dubbla vinster. När jag var färdig med att läsa majoriteten av budgetarna mailade jag resultatet till utbildningsutskottet vilket gjorde att Miljöpartiet skrev en debattartikel. ETC bad mig göra en faktakoll efter att Barbara Bergström varit ute och vevat igen. DN uppmärksammande Lärarförbundets förslag om att införa en klasspengsbaserad resursfördelningsmodell till den kommunala skolan som även jag har skrivit om. Jag skrev även en debattartikel i GP på temat. Jag har även uttalat mig i ETC om det faktum att kommunpolitiker kör över tjänstemännen när de varnar för konsekvenserna av friskolornas etableringar.

Jag har skrivit en bok också, även i år. Den heter En negativ spiral, kampen om den kommunala skolans resurser. DN skrev om den i det här inlägget vilket gjorde mig glad. Dagens samhälle intervjuade mig om boken och särskilt kring vad jag menar när jag säger att kommuner tvingas till självskadebeteende. Det blev en kulturdebatt på SvD om skolpengen och min bok. Jag skrev även en text i Altinget på samma tema. Arbetsvärlden uppmärksammande systemfelet med skolpengen som jag beskriver i min bok. Det blev även en essä i Dagens Arena om hur kommunerna gräver sina egna skolgravar. Daniel Swedin på Arbetet uppmärksammande nedskärningarna i skolan och mitt arbete med att läsa budgetar.
Jag har även gått några ronder med friskolelobbyn, bland annat denna i Aftonbladet.
ETC uppmärksammade hur Benjamin Dousa, VD på Timbro satt i en panel på Watmakoncernens kick-off och pratade om mig på ett inte så trevligt sätt. Jag har även debatterat med Almega i Corren. Jag har även skrivit en artikel i ETC om hur man kan bemöta friskolelobbyns argument.
Jag har även debatterat skolpengen med Sofia Larsen, ordförande för Friskolornas Riksförbund där jag förklarade att hon blandar ihop huvudmannaansvaret och myndighetsansvaret, och i Borås Tidning eftersom Borås drabbas hårt av friskolornas expansion. Jag har även gått några ronder med Gunnar Hökmark, bland annat i Arbetet där det även blev en slutreplik.

Min kritik mot lärargalor och lärarinfluencers har varit hård under åren, så även i år. Jag har uttalat mig i ETC om detta.

Jonas Sjöstedt skrev om oss som driver frågan om att reglera marknadsskolan i en text i Arbetet. Jag har även skrivit i Bohuslänningen om Uddevalla kommun som gör helt rätt som bjuder upp till motstånd mot skolkoncernerna. Det här med valfrihet tåls att funderas på, vilket jag gjorde i Skola och samhälle.

Jag följer en del kommuner varje månad, Sundsvalls kommun är en av dem. Jag har skrivit lite i Sundsvalls tidning om den ekonomiska situationen i kommunen. Jag har även debatterat med en lokal KD politiker, Liza-Maria om problemen i skolan.
Det blev en debattartikel om skolpeng och ytterligare en nu när nya nedskärningar klubbades, en replik, en intervju om skolpeng och intervjuer om betyg, ett uttalande och lite mer om betyg. Även Läraren har skrivit om betyg när jag intervjuades i två artiklar. Ett av de grundläggande systemfelen är att betyg både är myndighetsutövning och ett konkurrensmedel mellan skolor. Nyligen skrev jag om konkurrens i en essä på Dagens Arena.

En av de mest uppmärksammade reportagen som jag var med på ett hörn i är Björn Af Kleens reportage om makarna Bergström. Läs det här och lyssna gärna på Ledarpodden den 15/12 när han berättar om sitt arbete med artikeln.

Under hösten har jag läst en kurs på Malmö Universitet om skolmarknadens konsekvenser för skola, samhälle och synen på lärande. Det var en otroligt bra kurs och jag blev extra glad när jag fick VG på kursen.

Jag har skrivit ett par tusen tweets under året om kommunala budgetar, om skolkoncernernas expansion och hur det påverkar kommunerna. Jag har skrivit om vad problematiska delningstal kostar i Höörs kommun, och i Strängnäs. Jag har skrivit om underskott som uppstår i Sigtuna, Borås, Uddevalla, Upplands Väsby och i många fler kommuner. Jag har även läst utredningar, årsrapporter, delårsrapporter och intressanta blogginlägg från kloka personer med stor kunskap om skolan.

Två stora händelser för mig
Kristina Lindh på SvD hörde av sig och ville göra en djupintervju med mig om mitt engagemang för skolan. Jag blev väldigt rörd över att få frågan. Vi gjorde en lång intervju på telefon och hon kom till Göteborg en dag då vi var på min skola, och hemma hos mig. Det blev ett fint porträtt av mig tycker jag själv.

Den andra stora händelsen var att jag tilldelades Jämlikhetfondens hederspris 2021 för mitt arbete för en mer likvärdig skola. Jag blev verkligen förvånad och väldigt glad.
Pengarna som jag fick har jag använt till att skicka böcker till politiker. Tack Per Lundgren och Jämlikhetsfonden för er uppskattning!

Sammanfattningsvis
Det har blivit 84 kvällsföreläsningar, 16 panelsamtal, 13 enskilda möten med politiker i mitten, på höger och på vänsterkanten samt 9 poddinspelningar. Under året har det blivit 20 blogginlägg. Jag har skrivit flera krönikor i magasin, varit med i radio och haft 7 stycken enskilda utbildningar för journalister i skolpengens konstruktion. Det har blivit drygt 75 artiklar/intervjuer/uttalanden under året och några radioinslag. På bokmässan deltog jag i två seminarier som sänts på TV och en filmspelning om skolbibliotek. Jag blev anlitad Vänsterdagarna där jag deltog i tre seminarier om skolpeng och likvärdig skola.

Under året har jag läst 290 skolbudgetar, och cirka 200 uppföljningsrapporter och minst lika många nämndprotokoll.

Jag har släppt en till bok, En negativ spiral, kampen om den kommunala skolans resurser samt att jag bidragit till ett kapitel i antologin Lärare i uppror. Läs den gärna!

Om du vill läsa min första bok, En tickande bomb, en bok om skolsegregation beställer du den enklast här.
En negativ spiral kan du köpa direkt av mig genom att swisha 175 kr till 123 566 17 49 så postar jag ett ex. Skriv adress i betalningen.

Nu är snart 2021 slut. Debatten har vänt och nu diskuterar vi rätt frågor, alltså skolpeng, skolval och om vi ska ha aktiebolag på skolans område. Jag tror att jag har haft en liten del i att debatten hållits igång. Jag hoppas att jag har påverkat riktningen i alla fall. Nästa år är inget vanligt år för då är det valår. Då ska jag öka takten och verkligen ge järnet för att få till upp skolan som svenska folkets viktigaste fråga. Frågan om skolpeng och finansiering ska bli den fråga som avgör vilken valsedel folk väljer den 11/9 2022.
Jag kommer aldrig ge upp den här frågan. De 16 år av mitt liv som jag investerat i skolan, med mitt engagemang, min kunskap och mitt driv ska inte vara förgäves. Vi ska få ordning på skolan. Vi måste!

Skolan måste återupprättas som ett gemensamt samhällsansvar där elevernas rätt till likvärdig utbildning har högsta prioritet. Det är för eleverna och alla som arbetar i skolan som jag lägger all min fritid på den här frågan. Det är det minsta jag kan göra för alla som arbetar i skolan – och alla som går i skolan.

Nästa år ska jag fortsätta föreläsa. Jag har streckat tid i min kalender för 120 kvällsföreläsningar. Under valrörelsen kommer jag att söka tjänstledigt för att kunna opinionsbilda på heltid.
Jag börjar med Almedalen, sen ska jag köra hela vägen in i kaklet (till valdagen)
Jag ska även läsa en till kurs på Uppsala Universitet som heter Utbildning som marknad. Det blir kul!

Men, det är inte nu.
Först ska jag ha två dagar vila med familjen innan jag rivstartar med budgetgenomgång 2022.
Nästa år ska jag även gå igenom alla 290 resursfördelningsmodeller för att få tyst på friskolelobbyns villfarelse att kommuner redan får ersättning för huvudmannaansvaret. Det är fel. Kommunerna är underfinansierade och friskolesektorn är överfinansierad, och utbudsansvar och huvudmannaansvar är inte samma sak.

Tack
Jag ska avsluta med att tacka några vänner och medkämpar för en mer likvärdig skola. Marcus Larsson och Åsa Plesner för att ni är så stöttande, så kloka, roliga och grymma helt enkelt. Björn Dahlman som är en mästare på skolmarknads-filosofi och bra på att peppa när det känns tungt. Tack till Maria och Eva, mina superrektorer och som har blivit ännu mer nära vänner under 2021. Tack till Tilde för att du är en så fin vän, jag längtar till i vår när vi ses i Paris!
Ett stort tack vill jag även rikta till Filippa Mannerheim för ditt driv, din otroliga förmåga att formulera dig. Du säger vad du tycker, du är ärlig och stöttande. Camilla Malm har blivit en viktig person som ger mycket stöd, pepp och som verkligen hjälper till att sprida ordet. Tack även till sara Hjelm för stöd och hjälp under året.
Lisa Heino är en otrolig fin vän som alltid finns där, oavsett vad, tack =)
Martin Ahlstedt, Lars Björk och Håkan Sjöberg är alltid lika roliga att snacka och hänga med. Jag ser fram emot roliga AW nästa år =)

Sist men absolut inte minst, Johan Ernestam, Johan Enfeldt, Jonas Vlachos för allt ni lärt mig om skolans styrning och finansiering.

Jag vill även rikta ett stort tack till alla som läst mina böcker, delat inlägg på Twitter och Facebook, som har skickat pepp-meddelanden, svarat på frågor och spridit kunskapen om vår världsunika marknadsskola vidare. Tillsammans kommer vi lyckas skapa en mer likvärdig skola och slänga marknadsskolan på soptippen.
Ni vet vilka ni är! Ingen nämnd så är ingen heller glömd.


God Jul och Gott Nytt År!
Vi ses 2022. Då vänder vi detta!

/ Linnea


En reaktion till “Min personliga årskrönika 2021

 1. God fortsättning på julen och ett gott nytt år, önskar jag dig! Hoppas att du får lugn och ro, vila och umgås med familj och vänner! Du är värd det!
  Tack, för fina böcker och föreläsningarna på Vänsterdagarna! Tre jobbiga, men trevliga dagar i Göteborg, där många blev sjuka, men det var värt det!
  Tack, för all kunskap du för över till oss andra genom dina bloggar och inlägg på medierna. Mycket att läsa, men det är det värt!
  Ta hand om dig!🤗
  Christina Forsberg
  Vänsterpartist

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s