Ny bok: Hur marknadsskolan splittrar Sverige

Petter Sandgren har skrivit boken Hur marknadsskolan splittrar Sverige. Han är legitimerad gymnasielärare och filosofiedoktor i historia vid European University Institute i Florens och lektor i pedagogik vid Stockholms Universitet.

Bokens titel är som ett slag i magen, Hur marknadsskolan splittrar Sverige.
När man öppnar boken kan man läsa – Till Clara, Gustav och Lisa. En bra skola för alla era jämnåriga är en bra skola för er.

De inledande citatet sammanfattar egentligen vad hela skoldebatten handlar om. Vi måste skapa ett skolsystem som är bra för alla elever, oavsett var i systemet de befinner sig.
Petter Sandgrens bok är ett bidrag till diskussionen om hur vi når dit.

I boken beskrivs flera paradoxer, bland annat den om lågt ställda förväntningar. Petter beskriver hur en ansenlig mängd av medelklassen byter från skolor med legitimerade lärare, goda faciliteter i form av idrottshall och bibliotek med bibliotekarie samt en utbyggd elevhälsa, till skolor som saknar allt detta. (S. 17)
I boken beskrivs en situation där partiledare beskriver skolor med lågt ställda förväntningar som Sveriges bästa, med lågt ställda krav menas att belöna elever med högre betyg än vad de har presterat. Det finns en märklig tanke att vissa barn inte behöver matsal, kemisal, idrottshall, musiksal och slöjdsal. I boken beskrivs hur elever går i skolor som benämns som internationella, som british, amerikansk eller engelsk, trots att de läser enligt svensk läroplan med hälften obehöriga lärare.

Jag håller med Petter Sandgren om att det inte finns något internationellt med dessa skolor, förutom deras emblem som är vanliga i andra länder.

I boken beskrivs också skolval och skolpeng och författaren menar att det i sig inte är unikt i Sverige. Det som är unikt är att Sverige har implementerat idéer som andra länder stannade vid just idéstadiet. Det som gör Sverige unikt är att vi har stora skolkoncerner som tar en allt större del av marknaden vilket gör de allt svårare att stoppa. De blir som Petter Sandgren skriver, too big to fail. Lite längre fram i boken beskrivs det som att när andra länder bromsade utvecklingen vad gäller fristående skolor valde Sverige att sätta gasen i botten.

Frågan om lobbyism och den nära relationen till politiker beskrivs i boken, att skolmarknaden kom till genom ett giftermål mellan politiker och näringsliv. Det är en väldigt bra beskrivning.

Petter Sandgren gör många viktiga poänger i boken och den sätter fingret på något oerhört viktigt, nämligen att en bra skola är en skola som enar människor.

Läs den här viktiga boken om vad det i marknadsstyrningen av skolan som splittrar samhället och vad vi kan göra för att skapa ett skolsystem där alla elever ges likvärdiga förutsättningar att lyckas.

Du kan köpa boken här.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s