Ny bok: Valfrihetens pris

Journalisten Sofie Axelsson har släppt en bok under hösten – Valfrihetens pris, hur marknadsskolan leker med vår framtid.

Till vardags är Sofie Axelsson journalist på Dagens ETC och där har hon bevakat skolfrågor.
Boken är en reportagebok där hon pratar med företrädare för friskolesektorn, politiker och debattörer.

Redan i förorden kommer det en besk smak i munnen när Sofie berättar om sin skolgång som delvis spenderades på Internationella Engelska Gymnasiet, samma koncern som driver Internationella Engelska Skolan.
– Jag kunde särskilt briljera på svensklektionerna då många i min klass hade gått i Engelska skolans grundskola tidigare och hade inte samma färdigheter i svenska språket.

I boken beskriver Sofie Axelsson den euforiska stämningen som rådde på en konferens som anordnades av Friskolornas Riksförbund där andemeningen var att – Nu måste vi gå samman och rädda friskolornas existens.
Det betyder att de känner sig hotade av att studier, statistik och kommunala budgetar tydligt visar problemen med marknadsstyrningen av skolan. I boken visar Sofie tydligt att problemet inte är friskolorna utan lagstiftningen som de verkar inom.

Jag har följt Upplands Väsby kommun under flera år och i boken intervjuas rektorn på en kommunal skola i kommunen. Han förklarar på ett föredömligt tydligt sätt hur nuvarande finansieringsmodell slår sönder förutsättningarna för kommunala skolor. Han säger bland annat att – Jag jobbade som utvecklingschef på John Bauer-koncernen på den tiden när den fanns. Där drevs man inte av behjärtansvärda skäl utan av profithunger. I en annan passage i boken säger samma rektor att – Men det är inte bilar vi säljer utan det är många unga människor som har fått en undermålig undervisning och utbildning som en följd av det experimentet.

Sofie intervjuar även Robert Wenglen som är kommunstyrelsens ordförande i Lomma. Han säger bland annat att Moderaterna inte har koll på vilka områden man ska låta marknaden styra och på vilka områden det inte lämpar sig. Han avslutar med att säga att – och jag är inte för en fri etableringsrätt. Det strider dessutom mot grundlagen.

Vi får följa med till Kunskapsskolan och möta Peje Emilsson som startade skolkoncernen och PR-byrån Kreab. Han förklarar hur det kommer sig att Kunskapsskolan gör så stora överskott. – Det går bra att anställa färre lärare eftersom deras pedagogik tillåter fler lärarledda timmar med större elevgrupper, jämfört med en kommunal skola.

Det är genom att bedriva undervisning till lägre kostnad per elev jämfört med kommunens snittkostnad som enskilda huvudmän gör överskott. Sofie visar tydligt hur det går till, och att det inte är en slump utan en noga genomtänkt strategi från enskilda huvudmän att göra precis så.

Boken behandlar skolsegregation, finansiering, skolval, utförsäljningar av lokaler, Skolinspektionen och etablering, frågan om kvalité och slutligen ställer Sofie frågan, vad får vi för pengarna?

Det är en genomtänkt bok som visar vad man tänkte för 30 år sedan – hur det utvecklades och hur det kunde bli så att Sverige har en skola som är segregerad, där det läcker skattemedel som ett såll och där eleverna inte får den utbildning de enligt lag har rätt till. Det har släppts många böcker om skolmarknaden de senaste åren och alla visar från olika perspektiv vilka gigantiska systemfel skolsystemet har. Det räcket inte att lappa och laga, ropa på mer kontroll och tilläggslagstiftning. För att komma till rätta med systemfelet i Svensk skola måste vi riva av plåstret, tvätta såret och lägga på ett nytt förband.

Det betyder i klarspråk att skolvalets konstruktion måste göras om i grunden, likaså finansieringen, betygssystemet och vi måste avskaffa den fria etableringsrätten. Vi måste reglera lobbyismen och kommuner måste sluta sälja samhällsviktiga fastigheter till företag som SBB och Hemsö.

Det största hotet mot friskolornas överlevnad är inte debattörer som jag, Marcus Larsson och Tankesmedjan Balans. Det är inte heller Johan Enfeldt eller Socialdemokraterna. Det största hotet mot friskolesektorn är de själva.
Om de fortsätter med betygskorruption, selektering av elever, etablering där de inte behövs, stötande stora överskott och stora rörelseresultat kommer befolkningen till slut bli så arga att de röstar på ett sådant sätt att de partier som vill ha en likvärdig skola får egen majoritet i riksdagen. Det enda sätt att säkra friskolesektorns överlevnad är att reglera skolsystemet och skapa en lagstiftning som bygger på principerna om likvärdighet och ersättning efter uppdrag och ansvar.

Allt detta visar Sofie Axelsson med all önskvärd tydlighet i Valfrihetens pris.
Läs den, och köp den här.

På återseende
/Linnea

2 reaktioner till “Ny bok: Valfrihetens pris

  1. Jag har också lst Sofies bok. Mycket väl genomarbetad och täcker in ämnet väldigt bra. Man kan inte låta bli att bli förtvivlad över våra stockkonservativa och skenheliga politiker som inte rättar till skolan. Skolan är allas vår framtid. De kapitalister som berikas av systemet kommer inte att tillföra samhället något mer (om de nu gjort det), men barn och ungdom är vår i särklass viktigaste resurs. Vi måste till varje pris återupprätta svensk skola!
    Rolf Norberg i Mjölby
    Finns också på Twitter

    Gilla

  2. Välformulerat som alltid. Jag förstår att ”friskolorna” och dess profitörer i lobbygrupper och partier nu går till personangrepp mot dig och Marcus Larsson: sakargumenten tryter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s