Mitt tal till stöd för Toomaj

Jag fick den stora äran att tala på dagens demonstration till stöd för Toomaj Salehi, idag 27/4 2024.

Här är mitt tal!

_______________________________________________

Jag får skriva i tidningen att statsministern är en idiot. Jag får skriva en låt om att ministrar är onda och korrupta och borde avgå.

Om jag bryter mot lagen kommer jag att bli behandlad med respekt. Jag kommer varken bli slagen eller torterad. Mitt fall kommer att avgöras i en rättvis rättegång.

Om jag hade levt i Iran hade jag mött det motsatta. Jag hade mött samma öde som rapparen Toomaj Salehi. Han är 33 år gammal och dömd till döden av revolutionsdomstolen i Isfahan. Han har blivit torterad och är nästintill blind på ett öga. Han är dömd till sex år i fängelse men nu vill regimen tysta honom för gott genom att avrätta honom.

Tomaj:s påstådda brott är att han har deltagit i protesterna efter mordet på Jina Mahsa Amini. Han har visat stöd för Ukrainas frihetskamp och han har kritiserat regimens stöd till terroristen Putin. Han har tonsatt det iranska folkets längtan efter frihet och kvinnornas kamp för att få bestämma över sina liv.

Det iranska folket har fått nog av mullornas könsapartheid. När fem tjejer dansade utanför ett huskomplex i Ekbatan den 8:e mars förra året blev de gripna och tvingades att be om ursäkt i statlig TV.

Området Ekbatan har blivit en symbol för motståndet mot regimen och därför har de rivit restauranger och caféer där ungdomarna träffas. Inget kommer stoppa de iranska kvinnorna.

I låten Normal sjunger Toomaj:
Vi är alla enade, Vi vill ha frihet. Låsta händer, mänskliga kedjor.

Vi är alla enade, Vi vill ha frihet. Enhetens kraft är vår.

Oljetankers på kö. På väg.
Röd tulpan täckt land, gröna dollarsedlar

Den fattiga staden, det enda ljudet är dödsropet. Åt helvete med regimens tjänstemän.

Vad gör Sverige och EU för att sätta stopp för regimens mördande?
Svaret är: alldeles för lite.

I lördags antog USA The Mahsa Act som innehåller riktade sanktioner mot specifikt Khamenei och Raisi, IRGC och Basij:s toppskikt. EU måste ta fram en europeisk Mahsa Act.

Den demokratiska världen måste bli lika enade som islamisterna.
Toomaj riskerar att bli mördad men hans röst kan ingen ta ifrån honom.

Vi måste fortsätta att protestera mot terrorregimen i Iran.
För Kvinna
För Liv
För Frihet
och för Toomaj, och alla som offrat sina liv för det iranska folkets frihet.

Vi får aldrig sluta vara deras röst!

En reaktion till “Mitt tal till stöd för Toomaj

  1. Den här domen är osmaklig på alla sätt. De som utfärdat domen måste vara själsliga analfabeter, oförmögna till annat än hat. Gjuter man detta över ett samhälle kommer det oundvikligen att krackelera, det är bara en fråga om tid.

    Gilla

Lämna en kommentar