Vem får skapa på Skapaskolan? Del 2

I mitt förra inlägg om Skapaskolan i Huddinge så gick jag igenom lite bakgrundsfakta om skolan, dess elevsammansättning, lärartäthet och deras nya påfund med färdighetsprov för att få fortsätta studera på skolan. Jag fick upp ögonen för Skapaskolan när jag läste en artikel i Stockholm Direkt som Marcus Larsson länkat till på twitter. Efter att jag läst artikeln så begärde jag ut handlingarna från skolinspektionen.

Det har inkommit en rad anmälningar till skolinspektionen sedan detta blev känt för vårdnadshavarna. I början på augusti, lagom till skolstart fick vårdnadshavarna ett brev hem med information om skolans nya inriktning.

Såhär skriver skolan;

I mitt förra inlägg tog jag upp detta med att Skapaskolan säger att de ska erbjuda utbildning på osedvanligt hög nivå. Då är frågan, behövs det för årskurs 4?
Har inte elever i årskurs 4 andra behov? Utbildning på osedvanligt hög nivå riskerar att bli sorterande, de som inte klarar denna höga nivå får inte gå kvar på skolan.

Det intressanta är att i en anmälan till Skolinspektionen skriver en vårdnadshavare följande;

Det är alltså ingen skillnad enligt lärarna på skolan, de undervisar redan i detta varje vecka. ”Allt fortsätter som vanligt” alltså, fast bara med vissa elever. Nu ska de alltså inför färdighetsprov, för att fortsätta med det de redan gör. Är det verkligen inget annat som ligger bakom denna förändring av skolans profil? Jag återkommer till det.

Såhär fortsätter informationsbrevet till vårdnadshavarna;

Skapaskolan har alltid velat göra denna förändring. Ok, då kanske det hade varit bra att informera vårdnadshavarna som sökt skolan de senaste åren att detta kommer att ske, så hade de kunnat göra ett val, stanna kvar på skolan med färdighetsprov inom några år, eller välja en annan skola.

Såhär skriver en annan vårdnadshavare i en anmälan till skolinspektionen;

En vårdnadshavare skriver till mig och säger att hennes son har adhd och autism, och att han kommer bli en av de elever som sorteras bort. Är hennes barn ett undantag?
Såhär skriver Skapaskolan om antagning och konsekvenser. ”Därtill finns möjligheten att avlägga färdighetsprov för någon av våra särskilda utbildningar i syfte att få plats för fortsätta studier”
Varken Skolinspektionen eller lagstiftarna verkar ha kalkylerat med att lagen skulle användas på detta sätt. Anna Ekström säger i Dagens ETC den 30/8 att hon är villig att se över lagstiftningen om den används på detta sätt. Skolinspektionen håller på och utreder saken och kommer med ett avgörande inom kort kring hur lagen ska tolkas.

Och det fortsätter….


Jag vill stanna lite vid detta med att sortera elever. Att säga så låter hårt, men det är precis det som sker på Skapaskolan. Kommer eleverna med autism, adhd, teoretisk svagbegåvning, språkstörning att klara av dessa färdighetsprov? Det är skolan som bedömer vilka elever som klarat proven och får en plats på Skapaskolan. Det är alltså inte någon extern part som genomför proven.
Skapaskolan skriver på flera ställen att Skapaskolan kommer vara ungefär som Adolf Fredriks musikklasser. Skillanden där är att Adolf Fredriks musikklasser börjar i årskurs 4. På så vis blir inte befintliga elever bortsorterade.

Jag begärde ut en överprövning av ett åtgärdsprogram på Skapaskolan. Av hänsyn till eleven kommer jag inte att klippa in det. Eleven har svårigheter med att arbeta med Ipad, med att arbeta självständigt och med att vistas i lärstudion. Det framställs i åtgärdsprogrammet som att det är ett problem för läraren att denne måste ta fram analogt läromedel. Jag har jobbat i skolan i ca 14 år, jag har både skrivit åtgärdsprogram som lärare och beslutat om det som rektor. Jag har aldrig sett ett åtgärdsprogram som tar upp svårigheter att arbeta med Ipad. Det är inte ett kunskapskrav på lågstadiet. Jag har heller inte sett ett åtgärdsprogram där det framställs som ett problem att eleven inte kan vistas i lokalen eller arbeta själv. På Skapaskolan framställs behovet att ha en egen plats att studera vid vara en extra anpassning. För mig är behovet för en lågstadieelev att ha en egen plats att studera vid som helt grundläggande. Jag menar att det är väldigt höga krav som ställs på ett barn som ska börja årskurs 4 att klara av att arbeta självständigt, att klara av att arbeta med uteslutande digitala läromedel och att inte ha en egen plats. Dessa krav som nu ställs på elever är sorterande i sig.

Hur ser tidsplanen ut?

Eleverna får nu leva i ovisshet till mitten av februari om var de ska gå i skolan hösten 2020.

Skapaskolan beskriver sig själv som framtidens skola där man ska arbeta digitalt med musik och bild. Framtidens skola för alla elever eller för vissa utvalda?

De vårdnadshavare som har anmält Skapaskolan till Skolinspektionen är förtvivlade. Det är en stor sak för ett så litet barn att behöva byta skola, lärare och kompisar.
En förälder lyfter i sin anmälan att det är fullt på de närliggande kommunala skolorna så deras barn kommer antagligen splittras och behöva åka långt för att komma till skolan. Problemet när friskolor gör på detta sätt är att belastningen ökar på de kommunala skolorna som måste ta emot eleverna eftersom de har skolplikt. Då ökar klassernas storlek i de kommunala skolorna och lärarna får mer att göra.

Den senaste veckan har detta fått mycket uppmärksamhet i media. Här kommer länkar till ETC och Aftonbladet för er som vill läsa mer,

ETC skrev i fredags om Skapaskolan
Aftonbladet hade en ledare med Skapaskolan som exempel idag 1/9


Här ser ni en graf över Skapaskolans ekonomi. Den ser inte så ljus ut, och den mest troliga förklaringen är nog att de byggt en ny skola. Det kostar mycket pengar. Därför blir det ännu viktigare att ha billiga elever på skolan. Om Skapaskolan bedriver skola till en lägre kostnad per elev i relation till elevpengen så får de möjlighet att gå med vinst.

Min poäng är trots detta inte Skapaskolan. De har fått tillstånd av Skolinspektionen så allt är i sin ordning på pappret. För eleverna och deras föräldrar är allt i oordning just nu. Vem tar ansvar för det? Inte Skapaskolan i alla fall.
Det stora problemet är att det går att göra såhär. Förstår ni hur sjukt det är att vi har ett skolsystem där det är tillåtet att slänga ut oönskade elever från skolan? Det är tillåtet för friskolor att välja sina elever. Det är i sin ordning att göra så.

Jag fick ett meddelande från en förälder som var på ett föräldramöte på skolan nu i veckan där skolledningen avrådde föräldrar som har barn med svårigheter att välja Skapaskolan. Tänk om jag på torsdag när vi har föräldramöte skulle uttrycka mig så?
Då hade jag blivit av med jobbet omedelbart.

Det finns mycket mer att säga om fördelningen av pengar mellan kommunala skolor och friskolor men jag är inte rätt person att grotta ner mig i det. Jag är ingen ekonom eller expert på hur pengar fördelas. Följ Marcus Larsson på twitter (Skolinkvisition)
Han har nyligen skrivit en informativ tråd om hur Skapaskolan gör för att maximera sin vinst.

Så, är slutsatsen att Skapaskolan sorterar elever?
Ja, är min slutsats. Jag ska sammanfatta varför i två punkter.
– De erbjuder utbildning på osedvanligt hög nivå där de som inte klarar denna osedvanligt höga nivå slängs ut från skolan
– För att klara av utbildningen måste eleverna kunna ta ansvar för sin egen utbildning, de ska kunna arbeta i lärpar, självständigt och helt digitalt

De elever som inte kan arbeta självständigt får åtgärdsprogram. För mig är det mycket märkligt med åtgärdsprogram på sånt som inte är kunskapskrav, men det kanske bara är jag som är nitisk?

Detta med Skapaskolan är bara ett exempel av många. Jag hoppas att alla hjälps åt nu så vi kan ändra detta sjuka system. Kan Chile så kan vi.

På återseende

/ Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s