”Du passar inte in i vår skola”

Vi måste snacka lite om en grej. Det senaste 1,5 året har jag fått flera meddelanden på DM, på messenger, mail och samtal som handlar om hur koncerndrivna friskolor väljer bort elever. Jag har funderat sedan i somras om jag ska skriva något om det. Mitt magont varje gång jag hör det blir bara värre. I torsdags när jag satt på mitt rum, snurrade jag på stolen och tittade ut på skolgården. Jag tittade på eleverna. Två elever som gick och pratade, några som gungade, som spelade fotboll, hoppade hopprep. Jag kunde inte låta bli att tänka, ”hur kan en skola inte vilja ha de här barnen?” Hur är det möjligt att de inte vill ha dessa vetgiriga, öppna, ärliga och hårt kämpande elever. Det tar längre tid att befästa kunskapen om man jämför med barn i socioekonomiskt starka områden, men det är absolut inte omöjligt att undervisa våra elever. Det kräver struktur och målmedvetenhet. I utbyte får du trippeldos av kärlek och glädje från eleverna. Några elever, några fler än på andra skolor behöver extra hjälp. Det är därför vissa skolor inte vill ha mina elever. För att de behöver extra hjälp.
Lite extra hjälp av speciallärare i svenska betyder pengar till eleverna istället för till de som äger koncernskolorna. Det accepterar inte investerarna som kräver maximal vinst. De vill roffa åt sig våra gemensamma skattemedel. Enligt skollagen ska friskolor vara öppna för alla elever, med två undantag.

1. Om hemkommunen ej betalar skolpeng för eleven
2. Om eleven behöver omfattande stöd, utöver det normala (tex om skolan måste byggas om) och tilläggsbelopp ej betalas ut.

Jag har fått berättat för mig hur koncerndrivna skolor pratar öppet på möten att – vi får hoppas att eleven byter till en kommunal skola snart.

Eller:
– Du borde söka kommunal skola istället, vi har inget stöd att ge.
– Ditt barn passar inte på den här skolan.
– Det är bättre att ni går på den kommunala skolan, vi kan inte hjälpa er.
– Vi har ingen specialpedagog.

Eller elever som kommer tillbaka till min skola efter några månader på en koncernskola.

– Jag trivs inte där, ingen tycker om mig.

– Det är dåliga lärare, jag får ingen hjälp.

Problemet är systemet. Det stora problemet är skolpengen som uppmuntrar till sortering av elever. Systemet med skolpeng ökar segregationen. Lika skolpeng mellan huvudmän skapar orättvisa, eftersom kommunen har utbudsansvar. Hur kan det komma sig att lika mycket blir orättvist?
Anledningen till att lika mycket blir orättvist är skillnaden i uppdraget som kommunala och fristående huvudmän har. Kommunen har både utbudsansvar samt ett administrativt uppdrag. Ansvaret för alla invånare är kostnadsdrivande för kommunen. Vi måste därför opinionsbilda för att var och en i det här landet ska förstå vad styrningen gör med skolan som samhällsinstitution. Jag har det senaste 1,5 åren förmedlat kontakt med skolinspektionen när föräldrar uttryckligen fått höra att deras barn inte är välkomna på koncernskolor.

Detta är dock inte min poäng med det här inlägget. Skolinspektionen kan inte göra något åt incitamenten, de kan knäppa skolan på näsan, men vad gör det om hundra år. Det är systemfelen vi måste åt. Min poäng är att det sätt vi styr skolan på skapar incitament för öppen och ogenerad segregation. Styrningen skapar möjlighet till maximal vinst – om man väljer de lönsamma, lättundervisade eleverna.

Jag har inte frågat vilka specifika skolor det gäller eftersom det inte är intressant. Jag tänker mycket, alldeles för mycket på vad detta gör med samhället.

Det finns några frågor vi behöver fundera kring, bland annat vad gör det med ett samhälle när barn från olika socioekonomisk bakgrund inte har arenor att mötas på.
Var och ens frihet skapar ofrihet i samhället. Vad gör det med samhället när vi skapar skolor där 100% av eleverna har ett annat modersmål, och på vissa skolor är det 100% elever med svenska som modersmål. Jag blir så ledsen när jag hör dessa berättelser om och om igen. Jag tänker på vad det gör med ett barn att inte vara önskad och välkommen. Varför ska det barnet satsa på skolan?

Nu kommer friskoleförespråkarna skrika ”anmäl” i kör, eftersom det är det enda de kan komma med. Alla exempel på vårt havererade skolsystem bemöts med att lösningen är skolinspektionen. Vet ni varför de skriker ”anmäl” i kör?

– För att det inte finns någon forskning, något belägg eller någon statistik som ger belägg för att vårt skolsystem är bra. De som förespråkar marknadsstyrningen vet att det förhåller sig på det sättet, de vet att systemet skapar segregation. Det är starka kraft som ligger bakom marknadsstyrningen, det är många hundra miljoner på spel. Därför kommer de aldrig säga ”ja, vi vet att systemet skapar segregation men vi tycker att segregation är bra därför att….”

Vi är dessutom ensam i världen med att organisera skolan på det här sättet. På måndag ska jag fortsätta kämpa för att varenda elev på min skola ska nå så långt som möjligt kunskapsmässigt. Varenda elev på min skola är önskad, välkommen och omtyckt, oavsett deras behov och svårigheter.

Ha en fortsatt trevlig helg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s