Skolsegregationen är en tickande bomb

– Linnea, Fatima är borta, jag får inte tag på henne.

En lärare kommer in till mig och är orolig för en elev som inte varit på skolan på flera dagar. Jag försöker nå familjen men utan resultat, jag ringer socialtjänsten och får veta att de har kontakt med familjen och att vi inte behöver vara oroliga. Några månader senare får vi veta att någon har skjutit in i familjens kök och att de har lämnat området. Fatima kom aldrig tillbaka till oss.

Uppväxtvillkoren är diametralt olika för elever som växer upp i socioekonomiskt starka och svaga områden. Lika vanligt som det är att barn som växer upp i socioekonomiskt starka områden har en egen säng att sova i, lika ovanligt är det i socioekonomiskt svaga områden.
Lika vanligt som det är att föräldrar läser för sina barn i starka områden, lika ovanligt är det i svaga områden. I min kommun delar skolan ut två böcker till eleverna under deras lågstadietid, jag minns så väl en elev som tog emot en bok och sa – tack, det här är min första och enda bok jag äger, jag ska läsa den varje dag. Barnens olika uppväxtvillkor påverkar vårt arbete i skolan eftersom vi har i uppdrag att kompensera för det hemmet inte kan ge.

I boken ”En tickande bomb, en bok om skolsegregation” ger jag en inblick i vår vardag i särskilt utsatta områden. Du får följa Fatima, Adam och Mohammed, elever som växer upp i trångboddhet, med kriminalitet i sin närhet och stora svårigheter att klara av skolarbetet. Du får träffa föräldrar som är oroliga för att deras barn sugs in i gängen och du får inblick i barnens uppväxtvillkor.

Skolsegregation är inget nytt och OECD har kritiserat Sverige för vår ojämlika skola i 28 år. Trots det har det inte skett några politiska initiativ för att lösa det grundläggande problemet.
Elever som Fatima, Adam och Mohammed har samma rättigheter som alla andra elever, men när vi styr skolan på det här sättet fråntar vi dem deras rätt till en likvärdig skola.

I bokens första del går jag igenom hur segregationen yttrar sig, hur skolsegregationen påverkar elever, föräldrar och oss som arbetar i skolan. Ni får följa med till en vardag som skiljer sig åt från vardagen i socioekonomiskt starka områden.

Skolsegregationen är en logisk följd av hur vi styr skolan och i bokens andra del förklarar jag hur skolans styrning skapar skolsegregation. Det är viktigt att förstå att sammansättningen av elever i våra skolor, skolvalets och skolpengens konstruktion, betygsinflation och marknadskrafter har skapat skolsegregationen. Bostadssegregationen är en faktor, men en minst lika viktig faktor är 90-talets skolreformer.

Det finns en rad åtgärder vi behöver vidta för att lösa problemet med skolsegregationen och i bokens tredje del ger jag därför en rad förslag, på nationell och lokal nivå på vad vi kan göra åt problemet på lång och på kort sikt. En annan skola är möjlig.

Skolsegregationen är en tickande bomb. När vi tillåter att tusentals ungdomar lämnar grundskolan utan betyg varje år skapar det en stabil rekryteringsbas för de kriminella nätverken och gängen. De kriminella krafterna älskar vår ojämlika skola.

Boken går att beställa någon i alla nätbokhandlar eller direkt av mig, hör av er till mig på rektor_linnea@hotmail.com i så fall.
Detta är mitt inlägg i skoldebatten och samtidigt en uppmaning till våra styrande politiker att se bortom ideologi och se till att vi får reformer på plats som löser problemet. För Fatimas, Adam och Mohammeds skull.

En reaktion till “Skolsegregationen är en tickande bomb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s