Ny bok: Vad får du för skolpengarna?

Johan Enfeldt som är skoldebattör och ledarskribent på Dagens Arena har nyligen utkommit med en bok om skolsystemet.
Så fungerar skolsystemet.
Därför fungerar det inte.
Så kan du göra något åt det.

Boken går metodiskt igenom skolsystemets brister och de argument som förekommer i skoldebatten. Johan redogör sedan för sju nödvändiga reformer för att komma tillrätta med problemen. Inget av förslagen handlar om minskad valfrihet eller om vinsterna.

I boken får läsaren kunskap om vad vi bland annat menar med skolmarknad, skolval, skolpeng och etableringsrätt. Johan beskriver tydligt och lättförståeligt inom vilka områden som enskilda och kommunala huvudmän har olika villkor. Hemkommunen får till exempel inte säga nej till elever eftersom hemkommunen har skyldighet att tillhandahålla skolplatser till alla elever. Enskilda huvudmän får neka elever plats om de har fullt. Hemkommunen har inte rådighet över enskilda huvudmän, de ska bara finansiera dem.

Boken är en bra guide och hjälp för alla som ska delta i skoldebatten under valrörelsen. Johan går igenom 22 vanliga argument och han visar med statistik och andra källor varför de är felaktiga och hur de kan bemötas. Använd boken som en utbildning i skoldebatt!

En viktig poäng som Johan har i boken är att tre av hans förslag är färdigutredda och redo att beslutas om i riksdagen. Vi har mycket kunskap om skolans problem och vad som behöver göras åt dem. De akuta reformer som listas i boken är:
1. Rättvisa förutsättningar med differentierad ersättning.
2. Ett rättvist skolval utan kötid.
3. Reglera skolors marknadsföring.
4. Insyn med offentlighetsprincipen.
5. Stopp för etableringsfriheten.
6. Inkludera enskilda huvudmännen i utredningen om statligt huvudmannaskap.
7. Beräkna skolpengen utifrån lärarbehörighet.

Avslutningsvis skriver Johan att – alltför mycket av rapporteringen om skolan handlar i nuläget om resultat på en övergripande nivå. Riksdagspolitiker pratar om PISA-resultat som går upp eller ned. Kommunpolitiker pratar om hur resultaten i den egna kommunen förändras. Det vi behöver veta för att kunna avgöra om skolan blir mer eller mindre likvärdig är hur skillnaderna mellan skolor utvecklas. Det är avgörande, inte bara för framtids kompentens, utan också för ett samhälle som håller ihop.

Det här är en viktig poäng som Johan lyfter, nämligen att vi måste återskapa en skola för alla.

Använd boken som underlag för skolpolitiska samtal och debatter.
Använd boken för att bemöta argument från de som vill behålls nuvarande lagstiftning på skolans område.

Läs Vad får du för skolpengarna.
Det är välinvesterad tid!

På återseende
/Linnea

2 reaktioner till “Ny bok: Vad får du för skolpengarna?

  1. Sen är förstås frågan om alla sätt att rätta upp situationen kanske är så dyra att det skulle bli billigare och bättre med en helstatlig skola, utan diverse ”aktörer” som råddar till det.

    Enligt Douglass North, https://en.wikipedia.org/wiki/Douglass_North, samt historikern Jan Glete, https://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Glete, är vissa samhällstjänster praktiskt taget omöjliga att hålla koll på om de inte sköts ”in-house”. Resultatet av detta blir ofrånkomlig korruption och att diverse fribytare leker med allas våra resurser.

    Utbildningen av nästa generation är nog en sådan tjänst.

    Gilla

  2. intressant med punkt 7. beräkna skolpengen efter lärarbehörighet. Det betyder junatt om inte skolan kan få tag på utbildade lärare så,får dom mindre pengar..aHmmm hur tänkte man där.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s