Sverigedemokraternas valplattform

Nu har vi kommit till Sverigedemokraternas valmanifest, eller valplattform som de kallar den.
En av 63 sidor handlar om skolan.

Partiets ambition är bra, de skriver att – Skolan ska göras till en trygg plats för elever och personal, som skapar normer för sammanhållning mellan människor och som fokuserar på kunskap och bildning. Målet ska vara att ge alla som växer upp i Sverige har samma förutsättningar att bli goda och självständiga samhällsmedborgare.

Nu ska vi kolla på förslagen och om de kan leda till att partiets ambition uppfylls.

Sverigedemokraternas förslag är följande:
• Återupprätta en kunskapsfokuserad skola genom beprövad pedagogik och fokus
på traditionellt lärande med lika villkor på alla skolor
• Förbättra arbetsmiljön genom att införa nolltolerans mot våld och otrygghet i
skolan
• Ge lärare ökade befogenheter och bättre ställning i sin yrkesroll
• Införa ett förbud mot segregerande extremistiska friskolor
• Förbjuda religiös beslöjning av barn i skolan
• Stoppa bussning av elever och andra integrationsexperiment
• Ge alla grunden till ett yrke som efterfrågas på arbetsmarknaden
• Slå vakt om den högre akademins självständighet

Mina kommentarer
Min första kommentar är att Sverigedemokraternas skolpolitik inte är genomtänkt. Den andra kommentaren jag har är att de vill stoppa något som inte ens finns, varken i verkligheten eller på förslag. Denna valplattform är ett utmärkt exempel på verkningslös plakatpolitik.

Den första punkten håller nog alla med om men om det ska bli verklighet måste skolsystemet stöpas om i grunden. Vi kommer aldrig få lika villkor i en marknadsstyrd skola. Vi kommer aldrig få traditionellt lärande och kunskapsfokus med det betygssystem och läroplaner som vi har idag. Sverigedemokraterna vill ha nolltolerans mot våld och otrygghet i skolan. Det har vi redan men eftersom vi arbetar med barn och ungdomar så kommer det att förekomma. Barn bråkar, det har de alltid gjort och det kommer de alltid att göra. Att ha nolltolerans är meningslöst.
Det vi i skolan gör – och hela tiden försöker att bli bättre på är att ge eleverna strategier att hantera ilska och känslan av att vara missförstånd utan att använda våld. Att skapa trygghet och studiero är ett maratonlopp, men frågan behandlas som om det vore ett sprintlott på hundra meter.

Sverigedemokraterna vill ha ett förbud mot segregerande och extremistiska skolor.
Trots det lägger de inte förslag om avskaffande av den fria etableringsrätten vilket skulle lösa problemet. De vill även förbjuda att barn har slöjor. Det är inte skolans sak att lägga sig i hur elever/barn klär sig, det är ett uttryck för partiets unkna människosyn.

De skriver om ”bussning och andra integrationsprojekt”
Det finns inte någon möjlighet i lagstiftningen att ha bussning av elever. Det finns vissa kommuner som har lagt ner skolor eller stadier på skolor och flyttat elever när elevunderlaget minskar. Det har inget med den nationella lagstiftningen att göra.
Jag undrar hur de har tänkt att de ska kunna stoppa något som inte existerar?

Det är bra att de vill utbilda till yrken där det går att få arbete, men det förutsätter att gymnasiemarknaden inte är sönderprivatiserad som den är idag. Det krävs regleringar och det krävs förändrade styrdokument på grundskolan för att åstadkomma det.

Sverigedemokraterna är inte grundade i skolfrågan och därför blir det talepunkter och plakatpolitik.

På återseende
/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s