Vänsterpartiets valplattform

Nu har vi kommit till Vänsterpartiets valplattform där man beskriver vilken politik man vill driva under nästa mandatperiod. Vänsterpartiet har inte skarpa förslag i punktform men i texten kan man utläsa vilka prioriteringar de har.

De inleder med visionen för svensk skola, de skriver att – Svensk förskola och skola ska vara jämlik och jämställd, där alla barn och unga ges samma rätt till utbildning. En skola som ger barn lika chanser är också kompensatorisk, det vill säga den förmår ge mer stöd till den som kommer från sämre förutsättningar.

Den beskrivningen håller nog alla partier med om, mer eller mindre.
Frågan som pockar på svar är – hur ska man nå dit på riktigt?

Vänsterpartiet vill se följande förändringar
– Vänsterpartiet vill avskaffa marknadsskolan med start nästa mandatperiod.
– Skolan måste tillföras mer resurser, det är bara så vi kan skapa en skola som kan möta barn utifrån deras olikheter och skiftande behov.
– Det krävs satsningar inte bara på undervisning utan också på elevhälsa, specialpedagoger, fritidsverksamhet och socialt stöd.
– Vänsterpartiet vill värna universitetens oberoende och finansiering och höja studiestödet så att fler kan välja att vidareutbilda sig.
– Vänsterpartiet vill se fler lärare, tidigare insatser för barn som har det kämpigt och förbättrad tillgång till lärande genom hela livet

Vänsterpartiet beskriver skolmarknaden på följande sätt – Sverige är extremt. Som enda land i världen råder det fri dragningsrätt på de skattemedel som ska gå till våra barns utbildning. Pengarna du och jag betalar för våra barns skolgång och framgång går till vinster i skolkoncerner och hamnar i skatteparadis. Dessutom leder den marknadsanpassade skolan till betygsinflation,
segregation och ökad ojämlikhet. Privatiseringsexperimentet med marknadsskolan har förstört möjligheterna för tusentals barn.

Mina kommentarer
Vänsterpartiet säger att de vill avskaffa marknadsskolan. I Almedalen presenterade de förslag som i korthet innebär att aktiebolag inte ska finnas i skolan och etableringsrätten ska begränsas.
Det är inte en nyhet för någon att Vänsterpartiet vill avskaffa marknadsskolan.

Jag tror inte att det är en framkomlig väg, och ur min synvinkel inte heller en önskvärd väg att gå. Min ståndpunkt är att vi ska ta bort incitamentet för lönsamhet genom differentierad skolpeng. Vi ska begränsa den fria etableringsrätten, reglera vad en skola och ett läraruppdrag är och därmed göra det mindre attraktivt att köpa in sig i skolkoncernerna.

Det är bra att Vänsterpartiet vill se mer insatser i de tidiga skolåren. Jag föreslår ofta lovskola för lågstadiet, att reformer alltid ska vara fullt ut finansierade och att vi måste komma tillrätta med arbetsbelastningen för lärarna. Flera partier är ense om det, men de är oense om hur det ska gå till.

Vänsterpartiet vill tillföra mer resurser till skolan.
Jag är skeptisk till det eftersom skolan är en tunna som läcker som ett såll. Vi måste börja laga hålen med differentierad skolpeng och sen kan vi se om det behövs mer resurser. Det är ingen idé att hälla mer vatten i en läckande tunna.

Slutligen vill Vänsterpartiet förbjuda vinster. Jag har förklarat många gånger vid det här laget varför det är tandlöst. Det finns så oerhört många sätt att komma runt ett vinstförbud.
Jag tror att det är bättre att verkligen ta fighten om finansieringsmodellen.

Vänsterpartiet vill se ett slut på marknadsstyrningen av skolan vilket är bra, men jag tror mer på att svälta ut skolkoncernerna än att förbjuda dem. Det är en lättare fight att ta.

På återseende
/Linnea

En reaktion till “Vänsterpartiets valplattform

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s