Socialdemokraternas valmanifest

Så var det dags för Socialdemokraterna att presentera sitt valmanifest.

I inledningen skriver de bland annat – Håll barn borta från kriminalitet och se till att de hamnar rätt från början. Förskola, skola och fritids är det bästa verktyg vi har funktionella miljöer och ge dem en bättre framtid. Det ger mer tid att lyckas med språket och skolarbetet. De mest utsatta skolorna och förskolorna måste få mer resurser. Tillgången till fritidsaktiviteter till rimliga kostnader, både vad gäller idrott och kultur, behöver öka. Föräldrarnas plånbok ska inte avgöra.

De skriver vidare att – Vi är med rätta stolta över välfärden i vårt land. Den generella välfärden är den starkaste omfördelande kraften som finns. Den gör Sverige rättvist och unikt. Men nu har marknadsexperimenten gått för långt. Drivkraften att tjäna pengar har fått stå i centrum, istället för dem välfärden är till för. Skattepengar delas ut till riskkapitalbolagens aktieägare, istället för att användas till skolböcker, fler anställda och bättre vård och omsorg.

Förslagen på skolans område är:
1. Ta tillbaka kontrollen över skolan
Skolan ska vara till för barnen, inte ägarna. Vi vill förbjuda vinstuttagen i skolan och ta tillbaka kontrollen över var och när fristående skolor etablerar sig. Bara så kan vi sätta fokus på skolans kunskapsuppdrag. Vi vill ge alla elever samma möjlighet att välja skola, genom ett gemensamt skolval, slopad kötid och oberoende skolinformation. Skolpengen måste bli rättvisare så att fristående skolor inte överkompenseras på ett sätt som går ut över elever i kommunala skolor. Samhället ska ha full insyn i alla skolor genom offentlighetsprincipen. Religiös påverkan ska inte finnas i skolan. Därför vill vi förbjuda nya religiösa friskolor.

2. Stoppa stöket i klassrummen
Skolan ska ge varje barn möjlighet att lyckas utifrån sina förutsättningar. För det krävs mer resurser och att resurserna stannar i skolan genom ett stopp för marknadsskolan. Lärare och annan personal i skolan ska omedelbart kunna ingripa vid stök och oro.

3. Sverige ska ha ett levande, fritt och obundet kulturliv som både stärker samhörigheten och utmanar
Skolbiblioteken har en central roll att spela för ökad läskunnighet. Vi vill stärka kulturskolan för att säkra alla barns möjligheter till kulturella aktiviteter, och genomföra särskilda satsningar i resurssvaga områden

Mina kommentarer
Jag blev glad när jag såg att Socialdemokraterna tar upp skolbibliotekens viktiga roll för elevernas läsutveckling. I övrigt är valmanifestet tunt på skolans område.
De har två områden med förslag, stoppa stöket i klassrummet och det som handlar om skolans ramverk, skolpeng, skolval och etableringsrätten samt stopp för konfessionella friskolor.
Att förbjuda konfessionella friskolor löser dock inte problemet med indoktrinering av elever eftersom de värsta avarterna inte är konfessionella i sitt tillstånd. Det är oerhört svårt att komma åt.

Det är bra att Socialdemokraterna vill begränsa den fria etableringsrätten. Det är bra att de vill ha ett gemensamt skolval så vi kan få valfrihet på riktigt och att skolpengen ska bli rättvis. Jag hade hoppats att de skulle ta tillfället i akt att i manifestet förklara vad det är som driver på kostnaderna för kommunerna. Nu blev det korta talepunkter, det som vi verkligen inte behöver.

Det är bra att Socialdemokraterna vill införa offentlighetsprincipen. Eftersom enskilda huvudmän är fullt ut finansierade av skattemedel är full insyn ett legitimt krav att ställa. Vi måste veta var pengarna går.

Om Socialdemokraterna slutade prata om vinstuttag och lade sin tid och kraft på att förklara problemet med skollagstiftningen skulle vi få en stark opinion för förändrad lagstiftning.
Jag tror att Socialdemokraterna lägger krokben på sig själv när de väljer enkla talepunkter framför ett fördjupat resonemang kring skolans verkliga problem.
Vinstuttag är inte ett problem, men incitamentet för lönsamhet skapar många problem i flera led. Därför måste glappet i undervisningskostnad mellan hemkommunens och den enskilda huvudmannen täppas till. Då blir det självreglering.

På återseende
/Linnea

2 reaktioner till “Socialdemokraternas valmanifest

 1. Förvisso ursäktar sig också säkerligen politikerna med att i ett valmanife….., skall man nå ut till väljarna/ gemene man/ vanligt folk…. , så skall det (numera?) vara enrads meningar.
  Men, våra ungdomars väl och ve – inkluderande skola och utbildning/ bildning (också kulturell) – är i skriande behov av en odogmatisk kunskaps- och erfarenhetsbaserad koncensussyftande dialog/ diskussion.
  Utbildning har länge världen över konstaterats vara nödvändig för ett lands utveckling och fortsatta ”välstånd”. Hur tusan kan vi då låta politiskt käbblande ”spinn-doktorer” få styra/ lägga beslag på denna diskussion?
  Så tycker jag. Har jag kommit rätt?

  Gilla

 2. Hej, jag läste en artikel i DN om ditt engagemang för svensk skola. Jag håller helt med om att vinstuttag är ett litet problem som det fokuseras alldeles för mycket på. En stor eloge till det arbete du gör. Min åsikt är dock att det största problemet i kommunal skola är de fantasihyror som de kommunala fastighetsbolagen tar ut. Det pratas om marknadshyror men det finns ju ingen annan än kommunen som driver kommunala skolor i t.ex. Haninge så vem jämför de med? Både friskolor och företagshotell har mindre hyror och/eller bättre villkor för sina lokaler. För ett par år sedan gick vår kommun ut med att de höjde skolpengen med 3%, samtidigt höjde det kommunala fastighetsbolaget hyrorna med 30%. Då blir det inte direkt enklare för en rektor att få ihop budgeten. Förutom det har även många kommuner otroligt dyra IT-avtal. Dessa två saker är den stora skillnaden mellan kommunala skolor och friskolor inte att någon tar ut vinst. Jag har skrivit till olika media om detta men ingen verkar intresserad.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s