Kvinna, Liv, Frihet

På begäran kommer här det tal jag höll på Götaplatsen igår (1/4-23)
OSI, oberoende svenskiranier har anordnat demonstrationer varje vecka sedan september 2022. Jag har varit på Götaplatsen varje lördag som jag varit hemma i Göteborg.
Igår hade jag äran att få tala.

Jag heter Linnea Lindquist och är till vardags biträdande rektor på Hammarkullsskolan. 

Den kurdiska kvinnan Mahsa Jina Amini avled den 16 september. Hennes påstådda brott var att hon bar sin hijab på fel sätt. Några män har bestämt att cirka 40 miljoner kvinnor ska bära sjal utanför hemmet. Oavsett om de vill det eller inte.

Regimen vill att befolkningen ska frukta dem men Irans kvinnor slutade med det efter Mahsa Jina Aminis död. Det var den tändande gnistan och droppen som fick bägaren att rinna över. Hennes död var den enande kraften som fick kvinnorna att resa sig upp och säga:

Zan
Zendegi
Azadi

Kurder, balucher och andra minoriteter har stått sida vid sida med kvinnorna, enade i kampen för ett fritt, demokratiskt Iran. 

Efter hennes död har tusentals demonstranter gripits. Många har torterats, våldtagits, misshandlats och mördats. Några av dött till följd av misshandel och tortyr medan andra har avrättats i gryningen. Vi måste fortsätta vara deras röst. De modiga kvinnor och män som offrar sina liv för vår frihet är inte siffror.

Nika Shakarami 17 år

Mona Naghib 8 år

Hasti Naroui 7 år

Kian Pirfalak 10 år

Det här är bara några av de oskyldiga barn och ungdomar som regimen har mördat det senaste halvåret. 

Det är inte mycket befolkningen i Iran kräver. De vill vara fria. De vill dansa, sjunga, bli kära i vilka de vill, klä sig som de vill och i fria val välja vilka som ska leda landet. De vill kunna uttrycka åsikter i fri press. Det vi tar för givet.

Sedan slutet på november har unga skolflickor förgiftats av gas under skoltid. Regimen vill inte längre att flickor ska gå i skolan eftersom de nu har förstått att en välutbildad kvinnlig befolkning hotar deras existens. De försöker skrämma befolkningen till tystnad genom att gasförgifta barn.

Kampen för ett fritt Iran handlar om det goda mot det onda.
Regimen har utfört dåd mot synagogor i Europa och de hjälper Putin i hans olagliga krig i Ukraina. Grundpelaren i den iranska regimen är antisemitism.

När jag har stått här på lördagarna har jag ofta tänkt att om inte detta är definitionen på en terrorregim, vad är då terrorism mot sin egen befolkning?

Regimen utsätter sin befolkning för misshandel, tortyr, arresteringar, gasförgiftning och avrättningar. Moralpolisen misshandlar och griper kvinnor som de anser bär fel klädsel. De dömer kvinnor och män till döden för det påhittade brottet “waving against god” 

Om inte detta är terrorism mot sin egen befolkning behöver någon förklara för mig vad som mer krävs för att en regim ska terrorstämplas. Det islamiska revolutionsgardet måste placeras högst upp på alla existerande terrorlistor i världen.

För några veckor sedan pratade arrangörerna om vad som kommer hända när Iran tillverkar en atombomb. Det som kommer hända när Iran har en atombomb är att terrorregimen kommer ta hela världen som gisslan. Det enda sättet att förhindra att det sker är att se till att regimen först och främst ställs inför rätta i Haag för brott mot mänskligheten och sedan förpassas till diktaturernas soptipp. Det är där de hör hemma.

Kvinnorna behöver inte hjälp att genomföra revolutionen. Det klarar de utmärkt på egen hand. Det demonstranterna behöver är att omvärlden klipper alla band med regimen. Om vi inte agerar nu kommer vi se fler Mahsa Jina Amini innan regimen faller. 

Utrikesminister Tobias Billström säger att han och regeringen tar avstånd från regimens våld mot demonstranterna. Vad ska han annars säga?
Hans handlingar visar dock något annat. 

Vi måste gemensamt trycka på så att Sveriges regering ser till att:

  • Att IRGC terrorstämplas
  • Att Irans ambassadör och alla tjänstemän utvisas.
  • Att Irans ambassad stänger
  • Att Sverige avbryter all handel med Iran
  • Att EU, FN och USA fryser tillgångar och konfiskerar egendomar för alla som företräder den iranska regimen, både i och utanför Iran.

För att regimen ska falla måste millis, militär och polis byta sida och för att det ska ske måste de bli av med alla inkomster och privilegier. Kvinnorna har bestämt sig för att regimen ska falla och så kommer det att bli. Regimen vet att deras dagar är räknade. Det är därför de slöt avtal med Saudiarabien, för att de ska ha någonstans att ta vägen när de kastas ut från Iran.

Det är upp till omvärlden att bestämma hur lång tid det kommer ta. Det är upp till omvärlden att bestämma hur många Mahsa Jina Amini vi ska sörja. 

Demonstranterna går ut på gatorna med sina liv som insats och vi kommer fortsätta att visa vårt enade stöd för deras kamp, oavsett vilka frågor vi är oeniga i.

Tack för att jag har fått tala här idag. Tack till OSI och er andra som arrangerar demonstrationer varje lördag

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s