Influencers hör inte hemma i skolan

Magister Nordström har gjort sig känd på tiktok och på instagram genom att dels göra peppiga videos med sina elever och dels genom att sälja saker där köparen får rabatt om de använder hans namn vid köpet. Han säljer bland annat slipsar, sällskapsspel, jultröjor och dammsugare. Han har tiotusentals följare på sina konton.
År 2017 vann han pris som årets bästa lärare i kategorin årets nytänkande och entreprenörskap. Detta har med all rätt vållat stor debatt om det är förenligt med läraruppdraget att spela in videos med sina elever och sälja saker med hjälp av sina elever.
I Aftonbladet den 16/12 kunde vi läsa en krönika om detta fenomen
Tidningen Resume har skrivit om bland annat Nordström den 13/12 vilket har uppmärksammats av bland annat Marcus Larsson på twitter.

När jag läser Vellinge kommuns budget för 2020, den kommun där Magister Nordström arbetar så blir det logiskt varför han tillåts göra detta och varför hans kommun uppmuntrar det. Vellinge kommun har precis som andra kommuner en svår ekonomisk situation nästa år. Bara i utbildningsnämnden ska det skäras ned 2%, eller drygt 15 miljoner.

Vellinge kommun har en hög andel fristående skolor, närmare bestämt 42 % om man läser kommunens budget. Med tanke på hur liten kommunen är så är det mycket. Titta längst ner i vänstra hörnet i tabellen nedan.

Det går också att läsa i budgeten hur man ser på detta med varumärke, man skriver följande; ”Man är tydlig i budgeten att det fria skolvalet är viktigt och att man därför har konstruerat elevpengen så att ”elever ska kunna välja och välja bort skolor” och att detta bidrar till en konkurrens som gör hela verksamheten bättre. Man ska under 2020 även utveckla valfrihetssystemet i alla skolformer. Man skriver oclså;

När Charlotte Sjödal, utbildningschef i kommunen intervjuas i resumé den 13/12 så ser hon inget problem med att Magister Nordström arbetar som influencer vid sidan om sitt arbete som lärare. Hon anser tvärtom att det är bra för kommunen och att det ger publicitet.

Man kan också läsa om Vellinges fyra starka sidor, där ett positivt näringsklimat är viktigt.
Då är det ju bra om man får företag till kommunen som säljer dammsugare, tröjor, sällskapsspel och slipsar. Det blir väldigt tydligt varför kommunen ser det som Nordström gör som något positivt.

När jag lägger ihop det jag läser ser på tiktok och på instagram med det jag läser i kommunens budget så blir det tydligt varför Magister Nordström tillåts göra detta.
Vi har ett system med elevpeng som följer med eleven, det gör att både den kommunala skolan och fristående skolor konkurrerar om samma elevpeng. I Vellinge tror kommunen på fullaste allvar att konkurrensen ska göra alla kommunens skolor bättre.
Med detta i beaktande, kommunens fokus på varumärke, på konkurrensen mellan kommunala och fristående skolor och de kommande nedskärningarna i de kommunala skolorna så är Magister Nordström bra för kommunen. Vem vill inte arbeta på en skola med en influencer? Det lockar personal och säkerligen elever med. Nästa år kommer Vellinges kommunala skolor behöva skära ner i sin verksamhet och då blir det extra viktigt att ha fulla klasser. Vi vet dessutom att ju mer kommuner skär ner, desto mer satsar de på varumärket.

Detta handlar egentligen inte om Nordström, det hade kunnat vara vem som helst. Han får bara utgöra exempel på vad vårt skolsystemställer till med, vi har ett system som behöver göras om i grunden. Detta är en konsekvens av den kundrelation som elever och föräldrar har till skolan och lärarna. Det är den relationen som är det problematiska, att föräldrar och elever ses som kunder. Eftersom de ses som kunder så uppför de sig som det också. Varje elev går runt med en påse pengar som alla vill ha.
Vi har en likvärdighetsprincip som gör att när den kommunala skolan går back ekonomiskt så måste de kompensera de fristående skolorna. Detta sker samtidigt som vi vet utifrån den tillgängliga statistiken att fristående skolor har ett enklare elevunderlag än de kommunala skolorna. Det gör att den kommunala skolan dräneras på pengar, men sitter kvar med eleverna som behöver mycket stöd. De fristående skolorna får resurser för elever som inte är resurskrävande. Det mina vänner, är sinnessjukt.
Marknadsstyrningen handlar inte om att alla friskolor är dåliga, det handlar om att det är dåligt för Svensk skola som helhet. Därför måste den väck.

Så länge vi har kvar kundrelationen mellan skola och elev/föräldrar så kommer vi se en ökning av ”Magister Nordström” influencers som säljer grejer och spelar in peppiga videos med sina elever. Han gör detta för att det är möjligt.

Det är upp till oss väljare om vi ska behålla detta system, eller om vi ska tvinga våra folkvalda politiker att ändra skolans styrning. Du väljer. Jag vet vad jag väljer, alla dagar i veckan.

På återseende

/ Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s