Min personliga årskrönika 2020

Året började turbulent med att jag blev anmäld till skolinspektionen – som startade en utredning för en eventuell anmälan till Lärarnas Ansvarsnämnd. Safirskolan fick sitt tillstånd indraget vilket jag har uppmärksammat genom betygsgranskning. Jag anmälde skolan till skolinspektionen för betygsinflation. Jag svarade på en tweet, med en skämtsam ton och den tweeten fick skruv, och hamnade hos skolinspektionen. De lade dock ned ärendet efter en intervju med mig och ett yttrande från min arbetsgivare.

Jag skrev en text på Fritidsverket om fritidshemmet som budgetregulator i början på året. Fanny Nilsson skrev en väldigt bra text i Aftonbladet där Välfärdsinitiativet omnämndes. Riksrevisionen hörde av sig för att prata om statsbidragens konstruktion och hur det påverkar oss som rektorer. Statskontoret ville också prata vilket resulterade i ett långt samtal om hur statsbidragen stjälper istället för hjälper när de konstrueras på fel sätt. Årets första rond med Ulla Hamilton blev i Expressen där jag bemötte de vanliga argumenten som kommer från friskolelobbyn, nämligen att problemet är de dåliga kommunala skolorna. Vår debattrond kommenterades i Hallandsposten.
I februari blev det även en rond med Liberalerna som menar att de har förslag för att lösa problemet med segregationen. Jag höll inte med.
Jag hann även med en intervju om välfärdsinitiativet i Arbetaren.

I mars startade lärarupproren en kampanj, #sluttid som även skolledarupproret hängde på. Vi var några som skrev i Dagens Samhälle. Jag skrev även en debattartikel i journalisten om vikten av att förklara varför vi har en vårdkris i Sverige. Jag skrev i arbetsvärlden om varför budget i balans är en omöjlig ekvation för oss rektorer. Roger Haddad vill lägga ner BEO, jag förklarade varför inte BEO är det största problemet med skolinspektionen. Jag uttalade mig i ETC om svårigheterna att ekonomistyra i ett system med marknadsskola.

Pandemin har drabbat oss hårt, och mitt i allt detta tyckte skolinspektionen att det var en bra ide att granska hur skolorna sköter sig i pandemin. Jag höll inte med och adresserade en artikel till Anna Ekström. Vi var ett gäng rektorer som skrev en artikel i Aftonbladet också.
Vi som startade Välfärdsinitiativet skrev om en välfärd i kris. Vår plan var att samla alla välfärdsuppror, men pandemin satte planera på vänt, vi hoppas att föreningen kan återupptas när samhället återgår till det normala igen. Skurups kommun kom på idén att införa slöjförbund, det är så korkat att man baxnar. Vi var ett gäng rektorer som skrev om det i Aftonbladet. Jag skrev i Skola och Samhälle om att det saknas politisk vilja att ta itu med skolsegregationen. Fokus var skolpengen och vad vi behöver på lokal nivå. Jag försöker hålla två tankar i huvudet samtidigt, att dels göra det jag kan på lokal nivå – samtidigt som jag arbetar hårt för att förändra på systemnivå.

Björn Åstrand lämnade över utredningen om en mer likvärdig skola till utbildningsministern. Jag gjorde ett försök att sätta igång en debatt med en artikel i Läraren. Jag skrev även en replik i SvD om utredningens förslag. I spåren av pandemin har arbetsbelastningen ökat för lärare och rektorer. Jag skrev en replik till Anna Ekström i Dagens Samhälle om vikten av att ta bort uppdrag och arbetsuppgifter helt och hållet.

Vi i Föreningen Välfärdsinitiativet fortsatte debattera effektiviseringskraven. Vi skrev bland annat i Östersunds Posten, Hela helsingland och i Norran, smålanfsposten och en lokal tidning i Upplands Väsby.

Göteborgsposten och en rad andra tidningar uppmärksammade några tweets jag skrev om att skolor tar referenser på elever. Det visade sig att många lärare och rektorer har samma erfarenhet.
Syftet var inte att hänga ut enskilda skolor, det är ointressant vilka det var. Syftet med att uppmärksamma detta var för mig att påvisa konsekvenserna av marknadsstyrningen och därför svarar jag inte på fler frågor om detta. Jag anser att budskapet har gått fram. Även skolvärlden uppmärksammade detta. Jag skrev en text i Alltinget om marknadsstyrningens konsekvenser och varför vi måste införa Björn Åstrands förslag. Det blev även en slutreplik.
Arbetsvärlden uppmärksammade hur skolor väljer elever, likaså Dagens Samhälle, Aftonbladet och ETC. En ledartext i ETC tog även upp detta med att välja elever. Jag avslutade med en debattartikel i Aftonbladet. Ulla Hamilton och jag tog en rond om detta.

Jag skrev en söndagskrönika i Dagens Arena om Marcus Larssons bok ”De lönsamma”
Jag debatterade även med Roger Haddad eftersom jag anser att han inte förstår vad som är det grundläggande problemet med skolans styrning.
Friskolornas Riksförbund kom med en nonsensrapport som bland annat jag fick vara med och skjuta i sank i Läraren. Jag skrev även en debattartikel.

Jag och Marcus Larsson blev uthängda på Ulla Hamiltons VD blogg på Friskolornas Riksförbund. Hon frågade, vem är du i klassrummet och vem är du på twitter. Ulla drev tesen att jag och Marcus är olämpliga som lärare och rektor för att vi driver frågan om marknadsstyrningen på det sätt vi gör.
Aftonbladet ledare uppmärksammade drevet mot oss. Marcus riktade fullt rimlig kritik mot att en forskare samarbetar med en skolkoncern, sen bröt helvetet lös. Marcus hade rätt i sin kritik.

Sommaren ägnades åt att skriva min bok, ”En tickande bomb – en bok om skolsegregation”
Jag tror och hoppas att det blev/är en viktig bok förstå problemet med skolsegregationen ur två parallella perspektiv som hänger ihop, dels hur det påverkar eleverna vilket jag beskriver med många exempel från min vardag, och dels hur styrningen av skolan påverkar möjligheten att bedriva skola i ett särskilt utsatt område. Om du inte har läst boken, kan du beställa den direkt av mig genom att swisha 175 sek till 123 566 17 49 och skriv din adress i betalningen, eller i alla nätbokhandlar, eller via BoD.

Jag skrev en debattartikel i Sundsvalls tidning om hur kommunens skolor dräneras på resurser när friskolor etablerar sig. I september skrev jag en debattartikel adresserad till Centerpartiet som är de som främst satt stopp för offentlighetsprincipen i fristående verksamhet i och med att de ändrade sig i frågan. Det blev replikskifte.

Min bok, ”En tickande bomb” omnämndes i DN innan den gavs ut. Jag spelade in en podd med Johan Kant där vi pratade om skolsegregation. Jag har även poddat med skollivet.
En ledare i DN nämnde referenstagning på elever, betygsinflation, Internationella Engelska Skolans etableringar och hur marknadsstyrningen ökar segregationen.
Jag skrev i Altinget om detta med Jensens klädkoder och det blev ett omnämnande.

I början på sommaren fick jag ett samtal från Nobel media. De bjöd in mig att delta på Nobel Week Dialogue. Jag blev väldigt hedrad, stolt över mig själv och givetvis glad. Det är stort att bli inbjuden till ett stort, internationellt sammanhang.

Det blev en rond i Dagens samhälle under hösten med Ulla Hamilton kring förslagen i utredningen om en mer likvärdig skola. Det blev replikskifte.
Jag skrev på GP debatt om skolsegregation. Jag skrev i Altinget om varför Ulla Hamilton har fel och OECD har rätt.

Jag skrev en krönika i Dagens Arena om min bok, ”En tickande bomb” om varför vi måste ta skolsegregationen på allvar. Jag blev även omnämnd i samma tidning.
Hela Hisingen intervjuade mig om min bok och det blev ett omnämnande i Skola och samhälle.
Arbetsvärlden uppmärksammade min bok, SvD ville prata om skolsegregationen.
Jag pratade även med DN om vilka elever som går på vilka skolor. Sydsvenskan skrev om min bok, jag blev omnämnd i Aftonbladet, ETC ville prata om ”En tickande bomb”
Arbetsvärlden skrev en ledare, samt proletären och internationalen. Aftonbladet hörde av sig för en intervju om min bok och det blev ett omnämnande i Skola och samhälle.
Jag pratade med Fokus om skolpengens konstruktion och varför vi måste införa skolpengsreducering för enskilda huvudmän.

Jag har även pratat med DN om hemligsstämplandet av skolstatistiken. Jag och Alexander Skytte skrev i Dalarnas Tidningar om en motion från M om att bjuda in friskolekoncerner till kommunen, och varför det kommer att öka segregationen.

Jag har även poddat tillsammans med Marcus Larsson och Johan Kant där vi fokuserade på skolkoncernerna. Jag har även poddat med SvD ledarredaktion (1/12) tillsammans med PM Nilsson och Ivar Arpi och med Arbetsvärlden (20/11)
Det blev ett omnämnande i Arbetet och i Dagens Samhälle.

Jag har även varit med i Aktuellt, genomfört 12 föreläsningar om skolsegregationen, haft tre boksamtal om min bok, jag har hållit två bokcirklar om boken ”De effektiva” av Åsa Plesner och Marcus Larsson. Jag har även hunnit med tre panelsamtal om skolsegregation och ytterligare ett par är planerade till nästa år. Jag har träffat Jonas Sjöstedt för att prata skolsegregation, ett gäng från Centerpartiets riksdagsgrupp, lokala socialdemokratiska politiker i Göteborg, företrädare för Demokraterna och Miljöpartiet. Jag har föreläst för ett hundratal politiker inom VGR regionen, jag har pratat på flera konferenser om skolsegregation och det har blivit flera zoom-samtal med myndighetspersoner och politiker. Jag har pratat med många journalister för att ge sakkunskaper, ge tips på vad de kan läsa, var de kan gräva och vilka de behöver prata med. Jag och Alexander Skytte har startat Välfärdspodden och under hösten pratade vi om skolan och försäkringskassan i totalt 8 avsnitt. Vi återkommer 2021 med mer bra podd på tema Välfärden.

Under året har det blivit drygt 40 blogginlägg om allt från kommunutredningen, utredningen om en mer likvärdig skola, rapporter från Timbro och Friskolornas Riksförbund, Internationella Engelska Skolans årsredovisning och marknadsföring, blogginlägg om statsbidragen, problemen med skolans finansiering, segregation, min bok ”En tickande bomb” och mycket mer.

Avslutningsvis
2020 har varit ett hektiskt år – debattmässigt. Jag har omvärderat många av mina tankefigurer och övertygelser. Idag skulle jag aldrig skriva i en debattartikel att vi måste avskaffa det fria skolvalet eller marknadsstyrningen helt och hållet. Jag har förhoppningsvis slipat mina argument under året och blivit bättre på att formulera på ett kortfattat – och förståeligt sätt varför dagens skolpengssystem skapar en underfinansierad kommunal grundskola. Jag har lärt mig mycket på #skoltwitter.
Under året har jag läst många hundra koncernskolors betyg, och relationen NP betyg, jag har läst 253 delårsrapporter från kommunala skolnämnder och under hösten har jag läst ca 200 budgetprognoser för 2021. När jag känner mig pigg igen ska jag läsa alla 290 kommunala skolbudgetar och skriva en rapport om effektiviseringskraven 2021.

Det har även varit ett jobbigt år, dels för att jag gick med smärta 24/7 fram till 9/11 då jag fick min efterlängtade operation. Jag var hemma och vilade i två veckor vilket var välbehövligt. Jag är fortfarande inte återställd efter operationen, jag har ont, har svårt att sitta upp och jag blöder fortfarande. Jag hoppas att jag läker under 2021.
Precis när jag börjar arbeta, på en måndag så dog min älskade mamma hastigt på natten vilket vi var oförberedda på. Det är fortfarande en total chock och jag vill inte förstå att hon är borta.
Jag skrev ett sista brev till mamma som min faster läste upp på begravningen.

”Minnena kommer så ofta till mig, nu är du borta, jag fattar det ej
Borta är dina skratt, borta är dina skämt, borta är din värme och omtänksamhet
Mamma, du gjorde oss lyckliga och stolta.
Vackra mamma, du finns inte mer.

Du har försvunnit från din familj.
Tystnat har din röst men inte dina ideal, de lever för evigt kvar.
När jag kom hem efter att du somnat in var allt så förändrat. Huset kändes tomt. Du fattas oss alla mamma.
Ja, du är borta och det är bara så men det är så oerhört svårt att förstå.
Älskade mamma, det var tid för dig att slippa lida. Det var tid för dig att få evig vila.
Älskade mamma, du finns inte mer.
Du lever kvar i mig, i pappa, i Stefan, Märta, Barbro, Smilla och Sigrid och i alla dina vänner.
Tystnat har din röst, men dina skämt, din underbara humor och skarpa analyser har evigt liv. Jag kommer aldrig glömma när du träffade Jens för första gången och du frågade – jaha, vad är det för fel på dig då?

Du har gjort avtryck i många liv. Du har gjort skillnad för många tjejer och kvinnor.
Tack mamma för allt du gjort för kvinnors rättigheter, det gjorde du bra!
Tack för allt mamma, jag kommer bära med mig minnena av dig i resten av mitt liv. Jag älskar dig så innerligt mycket.
Sov gott / Linnea

Syrrans dotter Sigrid frågade idag (19/12) var mormor är nu, – är hon i himlen?
– Nej svarade jag, mamma brukade alltid säga ”fina flickor kommer till himlen, andra kommer hur långt som helst” Hon har rest mycket längre bort än till himlen.

Mamma, du är det finaste jag vet.

Jag lägger orimligt stor del av min fritid på arbetet med att skapa en mer likvärdig skola.

Jag funderar ofta på om det är värt det, är det värt att lägga all sin frihet på frågan om likvärdig skola? Är det värt att få höra att man är rasist, inte tror på eleverna i förorten, att man hatar valfrihet och att man hatar friskolor, när det är precis tvärtom.
Varje gång jag ställer mig den frågan kommer jag fram till att, ja, det är värt det.
Det är värt varenda minut eftersom det inte finns något alternativ. Vi måste skapa en mer likvärdig skola, vi måste ge alla elever samma chans och vi måste värna valfriheten för alla elever.
Därför måste vi genomföra Björn Åstrands förslag. Den dagen förslagen klubbas i riksdagen kommer det att kännas värt varenda minut. Framförallt är det värt det för att vi måste prata om skolors förutsättningar och inte att vissa skolor är bra och andra är dåliga. Det är inte så enkelt.

Tack
Avslutningsvis vill jag tacka alla som jag arbetar tillsammans med för att skapa en bättre skola – för alla elever. Marcus Larsson, tack för all pepp, stöd, alla samtal, öl-häng och kunskap som du delar med dig av. Tack Åsa Plesner för ditt stöd och klokskap. Lisa Heino för att du alltid finns där med kloka ord och värme. Martin Ahlstedt för att du är så klok, snäll och uppfriskande arg emellanåt.
Alexander Skytte som är en grym upprorskollega och vän. Eva Daun, superrektorn som jag lärt mig mycket av och med, Eva är ett stort stöd i medgång och motgång.
Maria Jarlsdotter som hjälpt mig med boken, som alltid finns där när jag behöver det.
Salsakungen, Björn Dahlman som är en av twitters roligaste. Tilde som alltid är så klok och rolig, Filippa som formulerar sig så oerhört bra och alltid ger stöd, Piloten som man alltid kan driva med när man behöver skratta och alla er jag skriver med på DM om allt möjligt. Mattias i Norrland som alltid bjuder på rå humor och korta, träffsäkra tweets. Ett stort tack till er som ger den bästa fortbildningen i sakfrågan och statistikens oändliga värld, Johan Enfeldt, Johan Ernestam, Boel Vallgårda och Jonas Vlachos.

Och slutligen-slutligen. Tack till alla fina, varma, omtänksamma på skoltwitter som ger pepp och stöd och som säger emot när drevet går mot oss som står i snålblåsten. Ni vet vilka ni är.
Även om jag inte träffat er alla IRL så är ni viktiga för mig.

Vi ses 2021, då kör vi på i ökad takt för en mer likvärdig skola. Jag ska prata mer med de jag inte håller med nästa år, det är bästa sättet att vässa sina argument.
Jag ska prata med Anna Ekström på Forum Jämställdhet, vara med i några panelsamtal, föreläsa en massa om skolsegregation, göra lite grejer med VGR och en massa annat roligt, i Sverige och utomlands. Året är långt och mycket kommer att hinnas med =)
Jag ska skriva en till bok, en rapport om kommunal skolekonomi och en massa intressanta (hoppas jag) tweets och blogginlägg.

Om pandemin vaccineras bort ska jag bjuda in till en hejdundrande skoltwitterfest hemma hos mig.
Vi behöver fest nu efter ett mörkt 2020.

Kram på er, och God Jul och ett Gott Nytt År!

På återseende
/Linnea


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s