Därför är lovskola på lågstadiet en bra grej

Det är måndag en dag i juni och klockan har slagit 9.00 och dörrarna öppnas till lovskolan på Hammarkullsskolan. Det är fjärde året som elever i årskurs 1-3 får möjlighet till extra undervisning i svenska under sommarlovet.
När jag tittar in i ett klassrum på förmiddagen sitter eleverna nedsjunkna i sina böcker. Eleverna repeterar bokstavsljuden. Ordet stå består av tre ljud och en av lovskollärararna visar med sin mun hur man ljudar s, t och å. Eleven tittar på lärarens mun och härmar.
Det första eleven sade första dagen på lovskolan var – Jag kan inte läsa.
Jag tänker för mig själv att – vilken tur att du får gå på lovskolan så du kan lära dig det innan det är dags att börja årskurs två. Eleven behövde repetition av ljuden för att knäcka läskoden och på lovskolan har lärarna tid att både anpassa för varje elev och ge eleverna det individuella stöd de behöver. Lärarna på lovskolan får äga sig helhjärtat åt undervisning med en liten grupp elever.

Fem veckor senare träffar jag en elev som har ett leende som sträcker sig från öra till öra. Eleven går sin sista dag på lovskolan och elevens sista ord blir – Nu kan jag läsa, nu är jag lika duktig som mina klasskompisar. 

En natt när jag inte kunde sova, jag tror att det var vintern 2017 låg jag och tänkte på om det fanns något mer jag kunde göra för att eleverna ska lära sig läsa tidigt. Jag kom på att jag inte har testat lovskola på lågstadiet. Dagen efter googlade jag lovskola + lågstadiet men jag fick inte någon träff. Det verkade inte vara någon kommun som har lovskola på lågstadiet. Jag kollade på Skolverkets hemsida om det fanns statsbidrag att söka. Det gjorde det inte. 

Jag tänkte – då får jag uppfinna hjulet själv.
Det var fem år sedan och nu har jag haft lovskola varje sommarlov och de flesta korta loven. De elever som går på lovskolan alla tio veckor får 200 timmar extra undervisning i svenska under ett läsår. Det är mycket extraundervisningen för en sjuåring.
Regeringen kom nyligen med ett pressmeddelande att de öppnar upp för att söka statsbidrag för lovskola på lågstadiet. Det tog inte många minuter inte kritiken kom.
Den vanligast förekommande kritiken är att lovskola på lågstadiet inte kommer leda till en likvärdig skola, att vi måste utveckla den ordinarie undervisningen i stället och att lärarna måste få bättre förutsättningar. Det är så vitt jag vet inte någon som tror att lovskola på lågstadiet kommer göra skolan likvärdig eller att det kommer göra att lärarna får bättre förutsättningar. Lovskola på lågstadiet har ett annat syfte. För mig har det aldrig handlat om antingen eller, det behövs både och. Det är inte så att vi slutar att kämpa för bättre villkor för att vi har lovskola. För elever som växer upp och går i skola i områden med underskott på svenska språket är sommarlov på två månader förödande för språkutvecklingen. Mina elever behöver högkvalitativ undervisning under läsåret, läxhjälp flera timmar i veckan och lovskola på alla skollov. När ett barn som är mellan 6-9 år gamla ska lära sig läsa och skriva och samtidigt lära sig ett nytt språk krävs mycket mer undervisning än vad den timplansbundna ordinarie undervisningen erbjuder. 

Lärarna på lovskolan är lärarstudenter som är i slutet på sin lärarutbildning och eftersom eleverna inte ska betygsättas behöver inte lärarna vara legitimerade. Jag kan inte komma på något bättre sommarjobb för en lärarstudent än att undervisa det stadie man sedan ska arbeta på. Jag har dessutom rekryterat fyra av mina klasslärare från lovskolan. 

En annan fördel med lovskola på lågstadiet är att eleverna vill gå på lovskola, de känner sig utvalda och de är stolta över sina framsteg. 

Eleverna ge mig bekräftelse på hur viktig och bra lovskolan är för dem. Jag oerhörde en elev som pratade med sin pappa efter första veckan på lovskolan, – Pappa jag vill fortsätta gå nästa vecka och varje lördag och söndag också. 

En annan elev frågade mig efter tre dagar på lovskolan om eleven fick komma hela sommaren. Lovskola för lågstadiet är här för att stanna. Jag hoppas att alla skolor i särskilt utsatta områden börjar erbjuda sina elever den extra undervisning lovskolan ger möjlighet till.

På återseende
/Linnea

2 reaktioner till “Därför är lovskola på lågstadiet en bra grej

  1. Så bra!
    Eleverna ska ha hjälp tidigt så att de kan tillgodogöra sig sin utbildning och lyckas med sina studier.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s