När Liberalerna missar poängen helt och hållet

Roger Haddad som är skolpolitisk talesperson för Liberalerna skrev en debattartikel i Dagens Samhälle idag (200303) om att BEO (barn och elevombudet) behöver avvecklas i sin nuvarande form.
Jag håller med i mycket som han skriver men tyvärr missar Roger Haddad själva poängen. Problemet är enligt Roger Haddad att vårdnadshavare och elever driver skadeståndsärenden mot lärare som ingripit mot stökiga elever i skolan. Jag håller delvis med Roger Haddad i sak, och jag håller med om bilden att vi har en anmälningskultur i skolan som är djupt problematisk.

Roger Haddad missar dock poängen i sitt resonemang, nämligen hur det kommer sig att vi har en anmälningskultur i skolan. Det är bland annat Liberalerna som varit med och skapat det här systemet.

Orsaken till att vi har en anmälningskultur har direkt koppling med marknadsstyrningen av skolan. Det kundförhållande som skapats mellan skolan och elever/vårdnadshavare sedan friskolereformen infördes har gjort att alla skolor, fristående och kommunala verkar på en marknad.
Med det sagt så är det helt naturligt att kunden använder verktygen anmälan och klagomål när inte kunden får som den vill. För alla vet ju att kunden alltid har rätt.

Jag vill påminna dig, Roger Haddad att ditt parti är ett av de partier som tycker att detta är ett bra system. Ni har i januariöverenskommelsen kommer överens om att inte reformera detta system från grunden under denna mandatperiod.

Liberalerna säger sig värna om trygghet och studiero och lärares yrkesstolthet samtidigt som de vurmar för ett system som gör alla elever och föräldrar till kunder på en marknad. Problemet är inte att vi har ett barn och elevombud inom ramen för Skolinspektionen, problemet är skolans styrning som uppmuntrar och befäster den anmälningskultur vi ser idag.

Att avveckla BEO kommer inte lösa problemet med att föräldrar och elever anmäler lärare. Om ni liberaler vill ha en skola där läraryrket är ett attraktivt yrke och där det råder trygghet och studiero i skolorna så måste ni reformera styrningen i grunden och avskaffa dagens system.

Jag föreslår att du Roger Haddad börjar med att omvärdera din syn på marknadsstyrningen. Att avveckla BEO är bara ett plåster på såret som inte kommer lösa det grundläggande problemet som är kundförhållandet mellan skola och elev/vårdnadshavarna.

På återseende

/ Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s