En negativ spiral

kampen om den kommunala skolans resurser

Nu är min andra bok äntligen klar. Jag har döpt den till En negativ spiral, kampen om den kommunala skolans resurser. Jag valde den titeln eftersom det är precis detta som händer i kommunerna när friskolor etablerar sig. Det blir en negativ spiral för kommunerna eftersom det finns en inbyggd överkompensation till friskolorna i skolpengen som är ”lika” mellan huvudmännen. Lika som inte är lika som i bra, utan lika som i djupt orättvist.
Lika är inte samma sak som likvärdig.

I boken beskriver jag med många exempel från kommuner hur planeringsförutsättningar sätts ur spel när friskolor etablerar sig. Jag beskriver hur det skapas ekonomiska slukhål ute i kommunerna eftersom genomsnittskostnaden per elev ökar för varje elev som slutar i den kommunala skolan. Kommunerna är inmålade i ett hörn och enda vägen ut ur hörnet är förändrad lagstiftning vad gäller skolpeng och skolval.

Jag skriver även om ”myten om de dåliga kommunala skolorna”
Är det verkligen de kommunala skolorna som är dåliga, eller är det styrningen som är dålig?
Det får du svar på om du läser.

Vi vet att friskolor har större klasser, vilket sänker undervisningskostnaden per elev,
Vi vet att friskolor har högre andel föräldrar med eftergymnasial utbildning, den faktor som främst påverkar skolresultaten.
Vi vet att skolkoncerner etablerar sig i kommuner med dålig ekonomi, eftersom det automatiskt genererar högre ersättning.

Jag anser att det skolkoncernerna håller på med är rovdrift på eleverna i kommunala skolor. Lagstiftningen är utformad för att friskolor ska gynnas. Det är viktigt att var och en av oss funderar på om det är så vi ska ha det?

Det är inte en peppbok men jag tror att den kommer ge en rad viktiga argument för en styrning på skolan som utgår från likvärdighet i huvudmännens förutsättningar.

En som läste boken nyligen utbrast – men systemet är ju riggat till friskolornas fördel!!

Just det. Så är det och det är därför vi måste införa differentierad skolpeng och gemensamt skolval utan köer.


Beställ boken

Om du vill köpa boken gör du det enklast direkt via mig.
Swisha 175 kronor till 123 566 17 49
Skriv namn/adress i betalningen så postar jag.

Den går även att beställa här eller på valfri nätbokhandel.

Vi hörs
/ Linnea

9 reaktioner till “En negativ spiral

 1. Fantastiskt – vilken oerhört viktig insats du gör för det svenska skolväsendet. Hoppas verkligen att du får in så mycket pengar att du får möjlighet att ge alla riksdagsledamöter ett varsitt ex. Må de läsa och förstå innehållet. Förhoppningsvis borde även flera, kanske alla centerpartister och liberaler, inse att de måste byta åsikt.

  Gilla

 2. Jag sitter med i styrelsen för en liten Friskola på landet och känner inte igen mig i det du skriver.
  Vi tar emot alla elever i närområdet, med den spridning det innebär. Kanske t.o.m. så att vi tar emot fler ”problemelever” eftersom de söker sig till var lilla fina skola där du blir sedd och alla känner alla.
  Vi står för alla skolskjutsar själva, så när som på ngr få linjer där ändå kommunen kör.
  Alla i styrelsen jobbar ideellt. Vi får verkligen jobba med ekonomin för att det ska gå runt.
  Är det skillnad på Friskolor o Friskolor som kanske måste tas hänsyn till?

  Gilla

  1. Hej. Det är stor skillnad på mindre huvudmän som drivs som kooperativ, och stora skolkoncerner med utländska ägare.
   Mina granskningar rör främst skolkoncerner eftersom de expanderar så snabbt. Det skriver jag om i boken också.

   Gilla

 3. Tack för boken En negativ spiral. Gediget arbete! Jag har Swishat pengar även för boken En tickande bomb idag.
  /Lena Skoglund

  Hej. Jag skickade fel bok eftersom det inte stod i betalningen vilken det gällde. Jag postar En tickande bomb imorgon. Du behöver inte betala något. /Linnea

  Gilla

 4. Fantastisk bok! En skola som sätter elevernas bästa först kan inte också vara en marknad. Inte för att jag tycker att absolut varje skola måste drivas offentligt, lärarkooperativ och byföreningar som håller igång nedläggningshotade skolor kan ju också vara guld värda för eleverna. Att det börjar talas om vinststopp i skolan från stora delar av riksdagen är lovande, förhoppningsvis törs våra politiker också hindra pengar från att smita ut bakvägen genom systerbolag eller ”avgifter” som slussar pengar från skolor till privata bolag. Fortsätt granska och driva på!

  Gilla

 5. Jag har lånat och läst boken ”En negativ spiral”. Fantastiskt att du orkat med att sätta dig in i det kommunala utbildningsväsendets budgetar och dessutom lyckats åstadkomma en bok som visar på vårt extrema, absurda och skrämmande skolsystem. Inte minst med tanke på den arbetssituation du befinner dig i. Boken beskriver en verklighet som alla borde ta del av, inte minst våra politiker. De som nu bara röstfiskar med hårdare tag mot brottslighet utan att se sitt eget deltagande i skapandet av den. Sambandet mellan utvecklingen av ungdomsbrottslighet och den skola som våra politiker beslutat om är det väl snart bara de folkvalda som vägrar ta till sig.

  Du har skrivit en bok som borde tryckas upp i jätteupplaga och delas ut i alla skolor och till alla politiska församlingar och inte minst till alla skolbarnsföräldrar. Hade jag råd skulle jag bidra till masspridning , men jag ska i alla fall beställa ett ex och få så många som möjligt i min bekantskapskrets att läsa den. Alltid något.

  Tack för din bok

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s