Min årskrönika 2022

Nu är snart 2022 slut och det är dags att sammanfatta ännu ett intensivt debatt-år. Jag har gjort vad jag har orkat och hunnit med. Det har underlättat att jag för första gången på 29 år har varit smärtfri under ett helt år. Jag har skrivit ett personligt blogginlägg som jag döpt till Smärtan och jag.
Jag skrev det för att min resa kanske kan hjälpa andra tjejer som också lider av den smärtsamma sjukdomen endometrios.

Här kan ni läsa mina årskrönikor för 2019, 2020 och 2021.

Vi tar det från början.
Januari började lugnt där jag inte skrev några egna texter eftersom jag hade fullt upp med att gå igenom både 290 kommunala budgetar och 290 kommunala resursfördelningsmodeller. Jag blev omnämnd av andra, i Fokus, Arbetet och i Skolvärlden. Det är rätt mysigt att sitta i min skrubb med en kopp te och läsa budgetar. Vad jag ser i dokumenten är dock allt annat än mysigt. Jag får stresspåslag när jag ser vad som står – eftersom jag vet hur det kommer att påverka de som ska genomföra nedskärningarna.

I februari var jag på god väg att bli klar med genomgången av alla budgetar och resursfördelningsmodeller vilket gav mig tid att ge mig ut och prata och debattera skolfrågor. Jag deltog i ett samtal i Studio ett och poddade i Skola och politik.
Under februari hade jag enskilda samtal med politiker på både kommun och riksdagsnivå i Moderaterna och Liberalerna, jag deltog i ett seminarium anordnat av Svenska läkarsällskapet och jag pratade med flera journalister som ville lära sig mer om budgettekniska detaljer och om skolförordningen.
Jag skrev en del också, bland annat i Altinget tillsammans med min skolbibliotekarie om skolbibliotekens viktiga roll i skolan. Vi uppmärksammades i Sydsvenskan på samma tema.
Ni kanske minns debaclet med Viktor Rydbergs etablering i Fisksätra?
Jag skrev en kulturdebatt i Svenska Dagbladet i frågan samt ett blogginlägg. Jag har fortsatt att debattera skolpengen och under februari skrev jag bland annat en text i Dagens ETC i frågan.

Tidningen Chef och ledarskap gjorde en intervju efter att jag meddelat att jag skulle ta tjänstledigt under valrörelsen för att opinionsbilda på heltid under några månader.

Marcus Larsson på Tankesmedjan Balans uppmärksammade att Miljöpartiet röstade för utförsäljningar av skolfastigheter i Stockholm. Tidningen Flamman uppmärksammade det.

Annika Westh skrev en skrift om skoldebatten där det fanns en rad sakfel. Jag fick möjlighet att skriva replik och hon skrev en kontrareplik som publicerades samtidigt.

I februari inledde Putin sitt vidriga och olagliga krig i Ukraina, jag skrev på Twitter om hur det påverkar eleverna. Göteborgsposten hörde av sig och ville prata lite om det.
Avslutningsvis skrev Hans Bergström på Smedjan om medias hetsjakt på friskolor där jag och Marcus Larsson omnämndes.

Mars månad började med en debatt i Altinget där jag riktade mig till partiet Liberalerna.
Jag föreläste i Härryda, hade ett seminarium med Kristdemokrater, jag skrev kritiskt på Twitter att en Fd chef på SKR blev ordförande i Friskolornas Riksförbund. Dagens Samhälle tog upp frågan i en intervju med den tillträdande ordföranden. Jag skrev en replik på Academedia som försökte förvilla debatten om vad det är som gör att skolpengens konstruktion är kostnadsdrivande för kommunerna. Gunnlagur Magnusson skrev en text i Skola och Samhälle om att forskare behöver kliva fram i skoldebatten. Det håller jag med om!

I april månad föreläste jag i Lerum, Stockholm och Göteborg samt tio digitala föreläsningar.
Svenska Nyheter på SVT handlade om skolpengen och ett klipp med mig från Aktuellt var inklippt. Det var lite kul.
Jag blev tillfrågad om det här med inhyrda rektorer i Tidningen Ångermanland. Dagens ETC skrev om Nyköpingsmodellen där jag pratade om skolsegregation. Jag läste Skolinspektionens statistik på vilka huvudmän det är som har ansökt om etablering och expansion. Det ursprungliga syftet med friskolereformen var att föräldrar och lärare skulle få möjlighet att starta skolor. Efter att skolpengen blev lika mellan huvudmännen har aktiebolagsdrivna skolkoncerner dominerat skolmarknaden vilket gör att det ursprungliga syftet med friskolereformen är utraderat. Det innebär att det inte finns några argument för att behålla reformen i sin nuvarande form. Jag skrev om det i tidningen Läraren. Benjamin Dousa, VD på Timbro skrev en text på SvD ledarsida som jag reagerade på. Jag fick möjlighet att skriva en replik vilket jag gjorde, som han replikerade på. Under året har jag debatterat live två gånger med Benjamin Dousa och vi är faktiskt inte så långt ifrån varandra i skolfrågan som man skulle kunna tro. Jag uttalade mig även i en artikel i Dagens ETC om överetablering av friskolor.

En tröttsam debatt som vaknat till liv vid några tillfällen under året är den som förslaget om bussning som inte finns.
Jag blev lite sur och sade ifrån på GP debatt. Jag menar att vi ska diskutera de förslag som ligger på bordet och lägga fantasierna åt sidan. Även Dagens ETC tog upp frågan med de förslag som inte finns.

Under maj månad hade jag en rad enskilda samtal med politiker från Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna.
Jag deltog i panelsamtal med M-kvinnor, ett panelsamtal med L i Skåne och SKR på kvalitetsmässan. Jag släppte även min rapport Nyckeln till grundskolans finansiering och rapportsläppet uppmärksammades med ett seminarium arrangerat av Berättarministeriet. Det fick Rebecka Uvell att gå i taket.
Friskolornas Riksförbund bad Annika Westh att skriva om rapporten och de spelade även in en podd där hon förklarade varför hon anser att jag har fel. Dagens samhälle uppmärksammade min rapport, även Skolvärlden och Läraren. Jag skrev i Altinget att vi inte ska gå på politikernas rekordsatsningar.
Ulla Hamilton, VD på Friskolornas Riksförbund skrev i Skolvärlden och som det brukar vara när hon skriver så fanns det en del faktafel som jag rättade i en replik på hennes text.
Jag deltog i ett samtal med Barn och Utbildningsnämnden i Sundsvall, en skoldebatt på Kulturhuset i Stockholm samt på ett panelsamtal i Malmö. Tidningen Fönstret hörde av sig och ville göra en intervju.
Jag skrev en uppföljande artikel om nedskärningarna i skolan tillsammans med Marika Andersson, Maria Jarlsdotter och Anna Pilebro.

Det här med att vara ledig är inte riktigt min grej så jag körde på i full fart även under sommaren. Juni månad inleddes med att Per Kornhall omnämnde mig på sin blogg. Jag skrev tillsammans med Boel Vallgårda på Expressen debatt om bristerna i kommunernas myndighetsansvar. Vi skrev även på Skola och Samhälle på samma tema. Ann-Charlotte Marteus skrev om min Twittertråd från den 6/6 där jag fick nog och röt ifrån till Ulf Kristersson. Jag fick även förfrågan från Magasin K om att skriva en krönika om skolbibliotek vilket jag givetvis ville göra. Nya Mitten beställde en text om nivån på skoldebatten i riksdagen. Det var en rolig text att skriva. Jag fick även möjligheten att skriva en gästkrönika på GP:s ledarsida vilket gjorde mig glad. Paulina Neuding på SvD Ledarsida hörde av sig och ville podda. Vi hade ett samtal om segregation och hur vi kan skapa bättre skolor i särskilt utsatta områden.
Göteborgsposten hörde av sig angående min tjänstledighet och för att ta reda på varför jag engagerar mig så som jag gör i svensk skola. Det blev en intervju. Jag avslutade juni månads opinionsarbete med att gästa podden Sista måltiden.

Under juli månad var jag i Almedalen i en vecka. Det var otroligt intensivt med möten, samtal och debatter från tidig morgon till sen kväll. Dagens Samhälle uppmärksammade ett seminarium som jag deltog i som hade temat att förebygga gängkriminalitet. SVT Forum sände några seminarier som jag deltog i, bland annat detta (timme 4) och detta. (timme 4:52)
Almedalsveckan var rolig och intressant men glädjen avtog när det fruktansvärda mordet på Ing-Mari Wieselgren inträffade. Karin Thurfjell skrev fint om Ing-Maris arv och gärning och det fruktansvärda mordet. Jag intervjuades eftersom jag stod och väntade på henne på ett seminarium när mordet ägde rum. Det var verkligen chockartat.
Alla tankar går till hennes familj och anhöriga. Även DN och Göteborgsposten skrev om det inträffade.

Under veckan i Almedalen deltog jag i åtta seminarier, tre debatter, fem panelsamtal samt att jag hade 23 enskilda möten med politiker, lobbyister och makthavare. Jag var på flera mingel och events under veckan där jag knöt kontakter med personer som jag vill påverka. Det var en intensiv och rolig vecka.

Under Almedalsveckan intervjuades jag av Biblioteksbladet om varför det är viktigt med skolbibliotek som har en fackutbildad skolbibliotekarie. I juli fick jag även äran att hålla ett pedagogiskt sommarprat som arrangerades av Utbildning Norr. Jag valde att prata om segregation, gängbrottslighet och nyrekrytering av barn till gängen. Lyssna gärna på mitt sommarprat här.

En av de roligaste händelserna 2022 stod Hans Bergström för. Han skrev en vansinnigt rolig text om lobbyister där jag fick den finaste komplimangen jag någonsin fått. Jag funderar faktiskt på att rama in hans citat.
Han skrev följande – En annan känd och mycket effektiv lobbyist är Linnéa Lindquist, som marknadsför sig själv som ”rektor Linnéa” fast hon inte är rektor. Hon driver en kraftfull kampanj för att hennes skola i Göteborg ska få mycket högre anslag, på bekostnad av konkurrerande skolor. Detta trots att den redan får tiotusentals kronor mer i pengar per elev än andra skolor. Hur hon kan sköta sitt jobb på skolan är svårt att förstå, med tanke på att hennes kampanjaktiviteter, omfattande artikelskrivande och utgivning av en bok är på minst heltidsnivå. Kanske servas hon av någon intresseorganisation. Eftersom hon är hjälte i medierna undersöks inte sådant.

Tack vare ett stipendium från Familjen Robert Weils stiftelse och Mats Arnhög kunde jag äga mig på heltid åt opinionsarbete under valrörelsen. Jag fortsatte med enskilda möten med politiker från Moderaterna och Academedia. Jag modererade skolpolitisk debatt i Botkyrka. Jag deltog i tre panelsamtal och jag föreläste i Strängnäs, Ystad, Stockholm och Malmö. I samband med föreläsningen i Ystad blev jag intervjuad i lokalpressen. Jag medverkade i P4 Göteborg, Studio Ett samt i Dansk TV.
En journalist från Le Monde intervjuade mig om svenska skolsystemet och hur det kommer sig att vi är unika i världen.
En lite annorlunda grej som hände i augusti var att jag hade två följeslagare, en journalist och en fotograf från Dagens Nyheter. De följde mig under cirka tre veckor på skolan, hemma och i mitt opinionsarbete. Jag har aldrig varit så långt utanför min comfortzone som under de veckorna.

Jag poddade med Emil som har podden Vi måste prata, en Kristdemokrat omnämnde mig i en debattartikel i Skolvärlden som handlar om skolans effektiviseringar som inte fungerar. Jag fick frispel på Ulla Hamilton igen och skrev en replik i Göteborgsposten. Jag åt lunch med Anna Dahlberg på Expressens ledarsida under Almedalsveckan och vårt samtal blev en text i Expressen.

Jag tycker att lovskola på lågstadiet är en bra idé och att det borde skalas upp nationellt. Jag skrev om det i Altinget.
Jag skrev även om detta med screeningar i förorten och Amanda Broberg på Dagens Nyheter skrev om utanförskap där jag citerades. Inför valet fick jag skriva en till krönika på Göteborgspostens ledarsida som handlade om vilka verktyg vi i skolan behöver om vi ska kunna bidra till att minska nyrekrytering till gängen. Tyvärr kom inte det viktigaste förslaget med i Tidöavtalet vilket gör att vi i skolan inte kan förhindra nyrekrytering på det sätt vi skulle vilja.

Ni vet väl att det finns en kommunblogg. Jag har fått äran att skriva ett gästinlägg på bloggen.
Jag har skrivit en del på twitter på Gotlands skolstruktur och varför mindre skolor behöver slås ihop. Hela Gotland skrev om det.

I slutet på augusti publicerades den megalånga intervjun i Dagens Nyheter. Det var nervöst eftersom jag inte läste texten i sin helhet innan publiceringen men det blev en bra, ärlig och lagom personlig text om varför jag håller på som jag gör.
Förlåt Niels för att jag mailar dig vid 03-tiden på natten. Jag ska sluta med det =)

September innebär Bokmässa och i år deltog jag i några programpunkter. Jag pratade språkutveckling med läsfrämjandeinstitutet och jag diskuterade marknadsskolan i Rum för ideologi. Under bokmässan passade jag på att träffa journalister, ledarskribenter och makthavare som var i Göteborg. Jag minglade med Svensk biblioteksförening, deltog i Natur och Kulturs förlagsmiddag samt att jag träffade en massa roliga skolmänniskor.
Jag åkte även till Malmö för att delta i ett panelsamtal med Robert Wenglén (M) och Anton Sauer (C).
Jag hann även med en föreläsning om skolmarknaden med LR Stud.

Jag är så innerligt trött på att politikerna hanterar skolan som ett sprintlopp på 100 meter. Jag skrev om det i Altinget vid två tillfällen.
Jag uttalade mig även i Skolvärlden på samma tema. Veckan innan valet modererade jag en skolpolitisk debatt i Sundsvall vilket Sundsvalls Tidning och Skolvärlden uppmärksammade.

Jag hann med en podd också, God Ton som leds av Hanif Bali och Per Lindgren.

Efter valet var elever oroliga över att de skulle skickas tillbaka till sina föräldrars hemländer. Sydsvenskan uppmärksammade det där jag citerades. Jag skrev även en krönika till Svensk biblioteksförening. Tidningen Syre skrev om regeringens kommande skolpolitik.

Oktober kom och det blev höst utomhus.
Jag gjorde entré på Liberal debatt med en text om att vi har ett valfrihetsproblem i Sverige. Jag tror att det vore bra om vi pratade mer policy och syftet med skolan, och inte bara rena sakfrågor och tekniska detaljer.
Lisa Magnusson skrev på Dagens Nyheters ledarsida om rekryteringen till gängen.
Jag var med i SVT Morgon, 2:08 in i programmet. Det senaste året har jag lyft hur viktigt fritids är och tidningen Läraren lyfte det perspektivet. SvD Kultur hörde av sig och ville ha en text om skolans roll i att förhindra gängrekrytering. Det blev en kulturdebatt. Jag intervjuades även i en text om Einar.

Jag skrev även en text om friskolelobbyn och varför den inte är trovärdig. Den här texten riktades till Ulla Hamilton.
Regeringen tillträdde och det blev blandat betyg vad gäller skolpolitiken. Den nya skolministern intervjuades och jag kommenterade. Robert Hannah, L-politiker är kritisk mot partiets kopplingar till friskolelobbyn. Han skrev om det i GP där jag omnämndes.

På Twitter uppmärksammades en ny emblemskola med tveksamma metoder kring betygssättning. Jag omnämndes i en artikel i Expressen.
Dagens samhälle uppmärksammade skolresultaten och jag gav en kommentar. Jag uttalade mig i samma tidning om hur skolan ska bli mer likvärdig.

Opinionsbildaråret börjar gå mot sitt slut och vi är framme i november månad. Jag hann med föreläsning med KDU Skåne och en föreläsning för rektorer i Södertälje kommun om tvålärarskap. Jag deltog även i en stor manifestation i SKR regi till minne av Ing-Mari Wieselgren och hennes arv.
Min fantastiska skolbibliotekarie intervjuades i Biblioteksbladet. Expressens ledarsida skrev om förslaget med ADHD screeningar och mitt arbete på Hammarkullsskolan. Kvartal har en ny podd som heter Djupet. Jag fick möjlighet att vara lyssnarpanel. Jag skrev även en text i Göteborgsposten riktad till Lotta Edholm.
Jag var även med som återvändare i podden Vi måste prata för att prata om Tidöavtalet och skolan.

December månad är förknippat med julstök och traditioner för många men för mig blev det full fart i opinionsfabriken även under julmånaden.

De senaste fem åren har jag tänkt ohälsosamt mycket på problemen med grundskolans finansiering. Det finns uppenbara systemfel som måste åtgärdas. Den förra regeringen hade väl utredda förslag som de lade fram på riksdagens bord i våras. Tyvärr röstades de ned.
Jag har sedan dess funderat på hur man skulle kunna komma framåt och i december i år skrev jag på DN Debatt om en möjlig väg framåt. Jag har även publicerat förslagen i sin helhet på min blogg och de är givetvis gratis att ladda ner.
Skolinspektionen kom med ett avgörande vad gäller Internationella Engelska Skolans klädregler. Dagens ETC ville ha en kommentar.

I december har jag även hunnit med att träffa Lotta Edholm, vår nya skolminister. Jag har även träffat Anna Ekström, S-gruppen i utbildningsutskottet, jag har varit på julmingel på Liberal Debatt och jag har poddat, dels om samtal i podden Samtal om samtal och jag har gästat Loungepodden.
Tidningen Läraren skrev om de försvunna skolbibliotekspengarna och Altinget sammanfattade debattåret.
Per Kornhall omnämnde mig i ett blogginlägg vilket gjorde mig väldigt glad. Emellanåt är livet som opinionsbildare ensamt och tungt och då är det alltid roligt att läsa uppmuntrande ord.

Hanif Bali om omnämnt mig i några texter, bland annat här och här. Jag borde börja fakturera honom för varje gång han citerar mig. Det skulle göra mig till en rikare kvinna =)

Året avslutades med Göteborgspostens maktlista där jag fick ärofylld plats.

Det har varit ett tufft år där Ukraina blev invaderade av despoten Putin. Det är ett förskräckligt krig som tyvärr ser ut att fortsätta 2023.

I September dödades Mahsa Jina Amini i Iran för att hon bar sin hijab på ett felaktigt sätt.
Den revolution som kvinnorna startat i Iran kommer att leda till regimens fall, frågan är inte om utan när.
Jag skrev en text i GP om att Tobias Billström måste kalla upp Irans ambassadör till UD och meddela att han utvisas med omedelbar verkan. Sverige måste stoppa all handel med Iran och både FN och EU måste konfiskera egendomar för alla som företräder regimen. Det är hög tid att ställa sig på demonstranternas sida, inte bara i ord utan även i handling.
Alla som nu riskerar sina liv i Iran samlas kring låten Baraye som betyder För att på persiska.

Det är demonstrationer varje vecka runt om i Sverige. Gå dit och visa ditt stöd.
När du träffar politiker, ställ krav på att Irans ambassadör ska utvisas. Revolutionen i Iran handlar inte bara om Iran, när det blir demokrati och pressfrihet i Iran kommer det att få följdverkningar i hela regionen. Det kommer ge styrka åt kvinnorna i Afghanistan som lever under ett fruktansvärt förtryck från talibanregimen. Många svensk-iranier har hört av sig och tackat för att jag delar inlägg om revolutionen i Iran, att jag är på demonstrationer varje vecka och för att jag skriver om frågan. Det är inte något att tacka för, det är självklart att stötta kvinnornas kamp för ett fritt, demokratiskt Iran.

Tack
Slutligen vill jag rikta några tack till personer som varit extra viktiga för mig i år.
Tack till Marcus och Åsa på Tankesmedjan Balans för ert idoga upplysningsarbete för ett mer rimligt skol – och välfärdssystem. Tack till mina rektorskollegor Maria och Eva i Skåne. Tack vare Twitter har vi lärt känna varandra och blivit vänner. Tack Håkan, Björn, Fredrik, Lars, Johan W och andra som jag har regelbundna samtal med. Tack för alla samtal med mina meningsmotståndare, ni gör mig till en bättre och mer påläst debattör.
Skoltwitter anklagas ofta för att vara hårt och elakt vilket jag inte håller med om, det finns oerhört mycket pepp, humor, kunskap, vänskap och kärlek på #skoltwitter.

Tack till Berättarministeriet för att ni bjöd in mig till ett seminarium om Grundskolans finansiering. Det betydde mycket för mig.

Ett stort tack till Familjen Robert Weils stiftelse och Mats Arnhög för det stipendium som möjliggjorde att jag kunde opinionsbilda på heltid i valrörelsen.

Tack till alla journalister och ledarskribenter som plockar upp trådar och resonemang och för dem vidare. Tack till alla som delar mina inlägg och twittertrådar. Tack alla som blir förbannade och sprider texterna vidare utanför twitterbubblan. Ni gör skillnad.

Ingen nämnd, ingen glömd. Ni alla är viktiga kuggar i hjulet som leder fram till en mer likvärdigt skola i ett rimligt skolsystem.

Jag får ofta frågan hur jag hinner med allt jag gör och svaret på den frågan stavas planering. Jag planerar mina dygn in i minsta detalj. Varje vardagskväll sitter jag och läser, kartlägger och analyserar. Varje helg ägnas åt opinionsarbete, alla semestrar och lediga dagar. Dygnet har 24 timmar och det gäller att använda varje minut på det mest effektiva sättet, då hinner man med mycket. Jag har ingen fritid men det är också självvalt.
Frågan om skolans styrning är för viktig för att inte göra ett ärligt försök att förändra den. Jag har gjort mitt bästa de senaste fyra-fem åren och jag kommer fortsätta att köra på till den dag rimliga reformer röstas igenom i riksdagen.
För elevernas skull. De är min enda lojalitet.

Vad händer 2023?
Nu är det snart 2023 och då ska jag släppa en bok. Det är en personlig berättelse om hur jag har gått tillväga för att vända en skola som alla tappat hoppet om. Jag är nervös för att släppa boken eftersom jag delar med mig av misstag, mina innersta tankar, stress och ångest. Det kommer nog bli bra även om det är läskigt.

Jag kommer fortsätta skriva, debattera och ha möten med makthavare. I februari ska jag till slottet på ett seminarium, jag ska podda och skriva evighetslånga trådar på Twitter.

Om du vill ses och prata skola, hör av dig så bokar vi in något.
Jag föreläser gärna om skolsystem, segregation, finansiering, skolval, skolkoncerner, lobbyism, språkutveckling och hur man kan organisera på ett smart sätt oavsett elevunderlag. Jag föreläser gärna på plats men digitalt går också bra.

En vanlig fråga som jag får är om man kan stötta mig på något sätt.
Det kan man, men det är inte något jag förväntar mig. Jag har ett swishkonto som kan man skicka ett bidrag till.
Jag använder de medlen för att åka runt och träffa politiker och träffa journalister och poddare. Jag tar ut 0 kronor för eget bruk. Jag har min skolledarlön så det är den jag använder för att ha råd med mitt opinionsarbete.

Mitt swishnummer är 123 566 17 49.

Sist men absolut inte minst, ett gigantiskt tack till Robert Weil Family Foundation och Mats Arnhög för det stipendium jag fick för att vara tjänstledig i valrörelsen. Ni möjliggjorde att jag kunde åka land och rike runt och träffa politiker, lärare och journalister och prata skolsystem. Det var ovärderligt.

Mitt debattår 2023 startar den åttonde januari. Vi ses då!

Ni kan följa mig på följande sätt
Twitter @rektor_linnea
Facebook: Rektor Linnea
Instagram: rektor_linnea
Mejl: rektor_linnea@hotmail.com


På återseende 2023
/Linnea


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s